Share
Suciu de Sus, gazda evenimentului „Joc la Șură”; Suceni, lătureni, dar și oaspeți din zone mai îndepărtate au scos din lada de zestre straiele cele mai frumoase

Suciu de Sus, gazda evenimentului „Joc la Șură”; Suceni, lătureni, dar și oaspeți din zone mai îndepărtate au scos din lada de zestre straiele cele mai frumoase

În duminici și-n sărbători, în majoritatea satelor se organiza joc. La fel s-a întâmplat și duminică, 12 septembrie, în Suciu de Sus. Localitatea a fost gazda evenimentului „Joc la Șură”, organizat de Teleleu din Maramureș și Ansamblul Folcloric Național Transilvania .

Suceni, lătureni, dar și oaspeți din zone mai îndepărtate au scos din lada de zestre straiele cele mai frumoase și au venit să petreacă împreună.

„Pe perioada verii, jocul se organiza în curtea sau în șura unui sătean, iar iarna într-o casă unde participa toată suflarea satului: de la preot, învățător și până la cei mai mici copii, care încercau să prindă de pe margine tainele jocului.

Fetele umblau în grupuri prin mijlocul satului sau în preajma uliței unde avea loc jocul și așteptau să fie chemate de feciori, pentru că singure nu puteau intra în joc. Pe lângă tineretul care participa la joc, se mai adunau și femeile din sat. Unele aveau la joc fete sau feciori, altele nepoți și nepoate. Erau și femei care veneau doar „de dragu’ de a se uita” și care memorau toate gesturile și strigăturile din joc, dar și care cu care joacă. Jocul dura câteva ceasuri cu scurte pauze, după care fetele erau conduse acasă de feciori „înainte de sfințâtu’ soarelui”. Obligatoriu era ca fata să meargă la joc cu draguțu’ sau cu un verișor” – explică cei de la Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș.

Lasă un comentariu