Share
Spre cinstirea martirilor neamului: În județul Maramureș în Țara Lăpușului în cadru special au fost comemorați eroii de acum 103 ani!(FOTO)

Spre cinstirea martirilor neamului: În județul Maramureș în Țara Lăpușului în cadru special au fost comemorați eroii de acum 103 ani!(FOTO)

Spre cinstirea martirilor neamului: În județul Maramureș în Țara Lăpușului în cadru special, au fost comemorați eroii, de acum fix 103 ani!

Astăzi, de la ora 12:30, au fost comemorați martirii lăpușeni căzuți în masacrul din 5 decembrie 1918. Evenimentul a constat în slujbă de pomenire, depunere de coroane și cântece patriotice, arată reprezentanții administrației locale din Târgu Lăpuș.

Tot duminică după amiază, începând cu ora 16:30, a avut loc loc aprinderea luminilor de Crăciun, în acorduri de colinde, în parcul din fața Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș”, iar cei mici și cuminți au primit ceva dulce din partea moșului, mai arată autoritățile din Târgu Lăpuș.

Ce s-a întâmplat în 5 decembrie 1918! Iată o prezentare succintă! Oamenii din toată România sărbătoreau. Trecuseră abia câteva zile de la adunarea de la Alba Iulia, când Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Sătmarul s-au unit cu Regatul României. Și cei din Târgul Lăpuș au ieșit în curtea școlii din piața centrală. Se bucurau împreună, cântau. Era 5 decembrie 1918. La poarta școlii erau doi membri ai gărzii române. Alte grupuri de câte 2 patrulau pe străzile orașului. În acest timp, la marginea orașului, grupul militar ungar sosit aici se pregătea de luptă. Cu baionetele pe arme, armele ținute înainte și degetul pe trăgaci înaintau pregătiți să asalteze orașul. La trecerea podului cel mare al orașului, au capturat plutonierul care se ocupa de securitatea oamenilor din Târgul Lăpuș. L-au obligat să meargă înaintea grupului cu sabia ridicată. Totul părea să fie sub controlul lui.

Când au ajuns în locul unde cei din Lăpuș erau adunați, ungurii au început să tragă. Măcelul s-a finalizat cu 60 de morți și peste 140 de răniți. Amintirile au rămas adânc impregnate în sufletele celor din Lăpuș. În felul acesta s-a ridicat monumentul pe care sunt trecute cu litere aurii, numele eroilor căzuți în acea zi. În memoria acestui masacru, an de an, de 5 decembrie, autoritățile din Târgu Lăpuș organizează un eveniment de comemorare a acestor martiri!

C.Ț.

Citește și

În memoria martirilor neamului: În județul Maramureș, în Țara Lăpușului, are loc evenimentul de comemorare, a eroilor căzuți, în 1918. Ce s-a întâmplat atunci!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu