Share
În memoria martirilor neamului: În județul Maramureș, în Țara Lăpușului, are loc evenimentul de comemorare, a eroilor căzuți, în 1918. Ce s-a întâmplat atunci!

În memoria martirilor neamului: În județul Maramureș, în Țara Lăpușului, are loc evenimentul de comemorare, a eroilor căzuți, în 1918. Ce s-a întâmplat atunci!

În memoria martirilor neamului! În județul Maramureș, în Țara Lăpușului, are loc evenimentul de comemorare, a eroilor căzuți, în 1918. Ce s-a întâmplat atunci!

Duminică, de la ora 12:30, vor fi comemorați martirii lăpușeni căzuți în masacrul din 5 decembrie 1918. Manifestările vor consta în slujbă de pomenire, depunere de coroane și cântece patriotice, arată autoritățile.

După amiază, începând cu ora 16:30, va avea loc aprinderea luminilor de Crăciun, în acorduri de colinde, în parcul din fața Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș”, iar cei mici și cuminți vor primi ceva dulce din partea moșului, mai arată autoritățile din Târgu Lăpuș.

Ce s-a întâmplat în 5 decembrie 1918! Iată o prezentare succintă! Oamenii din toată România sărbătoreau. Trecuseră abia câteva zile de la adunarea de la Alba Iulia, când Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Sătmarul s-au unit cu Regatul României. Și cei din Târgul Lăpuș au ieșit în curtea școlii din piața centrală. Se bucurau împreună, cântau. Era 5 decembrie 1918. La poarta școlii erau doi membri ai gărzii române. Alte grupuri de câte 2 patrulau pe străzile orașului. În acest timp, la marginea orașului, grupul militar ungar sosit aici se pregătea de luptă. Cu baionetele pe arme, armele ținute înainte și degetul pe trăgaci înaintau pregătiți să asalteze orașul. La trecerea podului cel mare al orașului, au capturat plutonierul care se ocupa de securitatea oamenilor din Târgul Lăpuș. L-au obligat să meargă înaintea grupului cu sabia ridicată. Totul părea să fie sub controlul lui.

Când au ajuns în locul unde cei din Lăpuș erau adunați, ungurii au început să tragă. Măcelul s-a finalizat cu 60 de morți și peste 140 de răniți. Amintirile au rămas adânc impregnate în sufletele celor din Lăpuș. În felul acesta s-a ridicat monumentul pe care sunt trecute cu litere aurii, numele eroilor căzuți în acea zi. În memoria acestui masacru, an de an, de 5 decembrie, autoritățile din Târgu Lăpuș organizează un eveniment de comemorare a acestor martiri!

C.Ț.

Lasă un comentariu