Share
Special DirectMM: Retro Sport: Mărturisiri din Maramureș despre Minerul Baia Mare din jocul special cu Real Madrid! Azi se împlinesc fix 40 de ani!

Special DirectMM: Retro Sport: Mărturisiri din Maramureș despre Minerul Baia Mare din jocul special cu Real Madrid! Azi se împlinesc fix 40 de ani!

Special DirectMM: Retro Sport: Mărturisiri din Maramureș despre Minerul Baia Mare din jocul special cu Real Madrid! Azi se împlinesc fix 40 de ani!

Chiar dacă nu a fost niciodată o mare forţă a fotbalului românesc, Baia Mare a avut momente magnifice, strălucitoare. A avut parte de parcursuri de neuitat, dar strălucirea s-a stins adeseori iute, echipa întorcându-se la matineu după sezoane puţine pe primul eşalon. Unul dintre momentele magice este cel din 15 septembrie 1982, atunci când marele Real a poposit sub Dealul Florilor. 

# Victoria surprinzătoare cu Fiorentina, ca un preambul
Cu vreo două- trei săptămâni înainte de meciul cu Real, FC a mers într-un turneu în Italia, de unde s-a întors cu patru victorii şi un egal. Una din victorii e, de asemenea, istorică, în compania Fiorentinei. Deşi au condus italienii la pauză, FC-ul a întors soarta jocului şi a câştigat cu 3-1. Din acea echipă a Fiorentinei făceau parte Giancarlo Antognoni şi Francesco Graziani, ambii campioni mondiali cu Italia în 1982, Daniel Bertoni şi Daniel Passarella, campioni mondiali cu Argentina în 1978. Şi tot în 1982, la începutul toamnei, Baia Mare avea să primească vizita uneia din cele mai titrate echipe din întreaga istorie a fotbalului. Real Madrid. Spaniolii lui Camacho şi Di Stefano au venit cu prima echipă, după rezultatul surprinzător din meciul disputat împotriva Fiorentinei. Și a venit apoi momentul cel mare!

# Egala Realului din Madrid și o deschidere de scor pe Santiago Bernabeu
În 15 septembrie 1982, în Baia Mare, a fost o mare sărbătoare. Martorii marei confruntări spuneau că tribunile au fost arhipline, stadionul în vulcan. Erau oameni cocoţaţi în sălicii, ba unii jură că o salcie a cedat în timpul meciului. O galerie aflată la tribuna a doua scanda cântecele celebre. Meciul a fost neaşteptat de echilibrat. S-a vorbit despre un şut al lui Koller care a lovit în bara transversală, fapt care i-a făcut pe unii să susţină că mingea a depăşit linia porţii. În pofida dezbaterilor din afara arenei, scorul tot 0-0 a rămas până la final. FC Baia Mare a făcut o impresie superbă şi în retur, atunci când a condus chiar pe Santiago Bernabeu. A fost stupoare pe arena din capitala Spaniei când Koller a deschis scorul în minutul 12. Realul a egalat, însă, repede, la trei minute mai târziu, prin Juanito. Până la pauză au mai venit două goluri, ale lui Isidro Diaz şi Garcia Hernandez, în minutele 32 şi 45. În primul minut al reprizei a doua a înscris şi Carlos Santillana, pentru ca Johnny Metgod să facă 5-1 în minutul 71. Băimărenii nu s-au lăsat, înscriind pentru 5-2, în minutul 89, prin Buzgău, certificând şi scorul final. Atunci juca împotriva Realului, acum Baia Mare abia mai există pe harta fotbalului românesc!…

# Mărturisirile marelui sportiv Ioan Tătăran
Iată și mărturisirile lui Ioan Tătăran pentru gsp.ro! „Așa este, erau niște zei pe lângă noi. Totuși, cu alergătură multă, determinare, disciplină tactică, iată că a fost posibil. Ba mai mult, puteam să-i și batem acasă. Prin minutul 80, Koller a tras în bară, iar mingea cred că depășit linia porții lor. (…) Să știți că noi, după ce ne-am calificat în Cupa Cupelor, în calitate de finalistă a Cupei României, pierdută cu campioana Dinamo, ne rugam să ne dea sorții cel mai tare adversar posibil. Eram conștienți că drumul nostru continental n-o să fie prea lung și ne gândeam să cădem de pe un cal frumos, cum se zice de obicei. (…) Da, probabil cel mai glorios club din lume. Vă dați seama?, noi jucam duminica pe la Cavnic și pe la Brad, iar miercurea în Europa ne băteam cu uriașii din Madrid! (…) Chiar dacă au picat cu o echipă minusculă în comparație cu ei, au venit cu toate vedetele la Baia Mare, s-au antrenat și au jucat serios, nelăsând nicio clipă impresia că ne desconsideră. Măreția unui club se vede și din detaliile astea, poate minore.(…) (n.red. – returul s-a încheiat 5-2, dar după ce Baia Mare a deschis scorul pe Santiago Bernabeu). (…) Dar numai după ce i-am speriat puțin, după ce Koller deschisese scorul. Era imposibil să-i batem pe Santiago Bernabéu, diferența de valoare era totuși prea mare. (…) La final, Di Stéfano a venit la noi și ne-a felicitat pentru modul în care ne-am prezentat în dubla manșă, nu se aștepta la o replică atât de dârză din partea noastră. E ceva să vină o legendă a fotbalului mondial să te felicite pe tine, care evoluai etapă de etapă prin cotloanele diviziei secunde din România, no?! (…) Despre ce a creat inovatorul Mateianu cred că nu are rost să mai vorbesc, știe toată lumea ce gândire evoluată despre fotbal avea. Totuși, aș sublinia un lucru: cu nea Paul, Baia Mare a început să joace mai direct, să tragă mai mult la poartă. Cu nea Vio se pasa mult, se pasa bine, dar puține acțiuni erau finalizate. Deși puțini își mai amintesc de el, Paul Popescu a fost un tehnician foarte, foarte bun. Nu uitați că în acea vară, tot cu el pe bancă, învinsesem Fiorentina cu 3-1 într-un turneu disputat chiar în Italia”, arată pentru gsp.ro Ioan Tătăran. FC Baia Mare: V. Moldovan – Szepi, Tătăran, Borz, Koller – P. Radu, M. Sabău, L. Bălan – Dragomirescu, Rozsnyai (69′ Buzgău), Cr. Ene. Antrenor: Paul Popescu. Real Madrid: Agustin – Metgod (76′ Fraile), Bonet, Juan Jose, Camacho – Gallego, Angel, Stielike, Isidro – Juanito, Santillana. Antrenor: Alfredo Di Stéfano. Stadion: „23 August”. Spectatori: 25.000. Arbitru: Franz Woeher (Austria).

C.Ț.

Citește și

La Muzeul de Istorie va avea loc vernisajul expoziției „40 de ani de la meciul meciurilor: F.C.Baia Mare vs. Real Madrid”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu