Share
Râurile din județ, ținute sub observație. Specialiștii fac permanent măsurători

Râurile din județ, ținute sub observație. Specialiștii fac permanent măsurători

Specialiștii din cadrul Serviciilor Prognoză Bazinală, Hidrologie și Hidrogeologie, Situații de Urgență și Sistemelor de Gospodărire a Apelor, țin sub observație nivelurile debitelor ale râurilor din județ. Asta din cauza faptului că condițiile meteo ar putea favoriza creșterea nivelului apelor. Meteorologii au anunțat că vremea se încălzește și chiar se așteaptă precipitații începând de azi, până pe 8 decembrie, în cea mai mare parte a țării. „În intervalul menționat vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre sud-vest. Local, îndeosebi în regiunile sudice, cantitățile de apă vor fi de 10…15 l/mp și izolat de 20 l/mp”, arată meteorologii.

Astfel, echipe de hidrologi și observatori hidrometri au realizat măsurători ale nivelurilor și debitelor și au fost monitorizat viiturile formate pe râurile Someșul Mare, Someș, Sălăuța, Cormaia, Ilva, Ilișua, Șieu, Bistrița, Tisa, Vișeu, Iza, Mara, Lăpuș, Cavnic, Crasna, Tur și pe afluenții acestora. Alte echipe de hidrologi și dispeceri au asigurat permanența la birou.

„Astfel, prin fluxul informațional datele au ajuns prompt la toate instituţiile implicate în gestionarea inundațiilor, cu roluri bine definite în activitățile de prognoză (Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor), alertare și apărare a populației (autorități publice, Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență). În plus, măsurătorile hidrologice oferă date utile pentru studiul viiturilor.

Râurile din județ, ținute sub observație
Râurile din județ, ținute sub observație

Activitatea hidrologilor are la bază informațiile primite de la stațiile hidrometrice și pluviometrice. La viituri, muncitorii hidrometri citesc și transmit cu frecvență sporită nivelurile cursurilor de apă și precipitațiile înregistrate la cele 149 de stații hidrometrice și pluviometrice clasice”, arată Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

La nivelul arealului aferent ABAST, care cuprinde județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, funcționează 138 de stații hidrometrice și pluviometrice automatizate.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu