Share
Peste 1500 de coconi au părinții plecați la muncă în străinătate

Peste 1500 de coconi au părinții plecați la muncă în străinătate

Numărul copiilor din Maramureș rămași în grija rudelor din cauză că părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate sare de 1500. Nu se cunoaște exact câți micuți sunt în această situație, pe de o parte pentru că părinții nu anunță autoritățile despre acest lucru, pe de altă parte pentru că nu toate primăriile au raportat aceste informații la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Drepturilor Copilului (DGASPC) Maramureș.

”Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecţia și promovarea drepturilor copilului, toţi părinţii care îşi lasă copiii singuri acasă, când pleacă la muncă în străinătate, sunt obligati să notifice serviciul public de asistenţă socială (SPAS) de care aparţin, cu cel puţin 40 de zile înainte, şi să desemneze o persoană care se va ocupa de aceştia” – a subliniat Adrian Mândru, purtător de cuvânt al DGASPC Maramureș. Potrivit informațiilor comunicate de 42 din cele 76 de primării din județ, în primul trimestru din acest an erau 1.478 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate. 344 dintre ei au ambii părinți plecați, 999  au un singur părinte plecat peste hotare, iar 135 sunt copii cu părinte unic susținător al familiei monoparentale, plecat la muncă în străinătate. Lista localităților care au un număr mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate include Baia Mare, Moisei, Tg. Lăpuş, Săliştea de Sus, Cavnic, Baia Sprie, Baiţa de sub Codru.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

 1. Oficial,neoficial numarul e mai mare si o sa mai creasca.Vina o poarta administratiile,locale si judeteana,incapabile de a aduce investitii si investitori seriosi,capabil sa creeze noi locuri de munca.Vorba unora:”singurul judet din zona fara un parc industrial”.

  Răspunde
  • Grigore Zlamparet

   Ante comentatorul „dinaintea” mea zicea ca ” Vorba unora:”singurul judet din zona fara un parc industrial”.Nu ar fi numai preblema ” lipsei unui parc indusrtial” ci deschiderea primarilor la „promovarea” si instruirea locuitorilor de la orase si sate in „o noua forma de ANTREPRENORIAT ” sau „munca de acsa” .Spun asta pentru ca lucrez in parteneriat cu o companie americana, aceasta fiind cel mai mare angajator. Presa, primatiile , scolile si orice institutie a statului ar promova asta , atunci nu am mai avea copii singurisi nici saracie in Romania.

   Răspunde

Lasă un comentariu