Share
Maramureșul, locul cinci în țară la numărul accidentelor de muncă

Maramureșul, locul cinci în țară la numărul accidentelor de muncă

Nu mai puțin de 3.404 persoane au suferit accidente de muncă în primele nouă luni ale anului trecut, în toată țara. Numărul a fost cu 62,7% mai mic, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În urma acestor evenente, 43 de persoane și-au pierdut viața la nivelul întregii țări, arată o statistică publicate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, scrie Agerpres.

Sectoarele economiei naţionale în care au fost cele mai multe accidente de muncă în primele nouă luni din 2023 sunt: Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor – 322 accidentaţi, reprezentând 9,5% din totalul accidentaţilor din economia naţională; Transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 170 accidentaţi (5% din total), Construcţii de clădiri – 168 accidentaţi (4,9% din total); Activităţi referitoare la sănătatea umană – 144 accidentaţi (4,2% din total); Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – 133 accidentaţi (3,9% din total).

Județele cu cele mai multe accidente

Cele mai multe accidente mortale au avut loc astfel:

Construcții – 9 accidentaţi mortal (20,9% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională);

Transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 5 accidentaţi mortal (11,6% din total);

Silvicultură şi exploatare forestieră – 4 accidentaţi mortal (9,3% din total); Agricultură, vânătoare şi servicii anexe – 3 accidentaţi mortal (7% din total); Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – 3 accidentaţi mortal (7% din total).

Un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în municipiul Bucureşti (762 accidentaţi reprezentând 22,4% din totalul accidentaţilor pe ţară), şi în judeţele Braşov (197 accidentaţi reprezentând 5,8% din total), Timiş (177 accidentaţi reprezentând 5,2% din total), Constanţa (135 accidentaţi reprezentând 4% din total) şi Maramureş (124 accidentaţi, reprezentând 3,6 % din total).

Județele cu cele mai multe accidente mortale

În ceea ce priveşte accidentele de muncă mortale, numărul cel mai mare de persoane care şi-au pierdut viaţa s-a înregistrat în judeţele Gorj (4 accidentaţi mortal, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor accidentate mortal pe ţară), Bacău (3 accidentaţi mortal, reprezentând 6,9% din total), Braşov (3 accidentaţi mortal, reprezentând 6,9% din total), Constanţa (3 accidentaţi mortal, reprezentând 6,9% din total), Tulcea (3 accidentaţi mortal, reprezentând 6,9% din total).

Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat, potrivit MMSS, faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 30,9%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, care au ponderea de 24,9% din totalul persoanelor accidentate pe primele 9 luni
ale anului 2023.

De asemenea, persoanele din grupele de vârstă 50-60 de ani şi 40-50 de ani au procentul cel mai mare, de 37,2%, respectiv, de 28% din totalul accidentaţilor mortal.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu