Share
Este legal să oprim mașina, înainte sau după trecerea de pietoni?

Este legal să oprim mașina, înainte sau după trecerea de pietoni?

În trafic, din cauza aglomerației, se întâlnesc tot felul de situații în care șoferii staționează în zone nepermise. Însă, Codul Rutier din România prevede că nicio mașină nu are dreptul să staționeze sau să parcheze în anumite zone. Aceste legi au fost gândite pentru a oferi vizibilitate participanților la trafic și a preveni accidentele rutiere.
Legea prevede că e interzisă staționarea sau parcarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri, înainte de trecerea de pietoni dar și după aceasta.
Există, însă, o condiție în care se poate parca mașina în apropierea unei treceri. Dacă în zonă există o parcare și este marcată corespunzător, atât pe sosea, cât și cu un indicator dinstinctiv „P”. Mai este necesar un indicator suplimentar care stabilește punctul în care e permisă parcarea.

Care este valoarea amenzii în astfel de cazuri

Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este de 330 lei. Ea se aplică șoferilor care parchează pe trotuar, unde nu este permisă staționarea auto sau celor care opresc prea aproape de trecerile de pietoni. Ei vor primi și o sancțiune suplimentară, cuprinsă între 660 de lei și 825 lei.
Pentru conducătorii auto care staționează pe autostradă, amenda este de 990 lei.
Șoferii care scot cei mai mulți bani din buzunar sunt cei care opresc în zone cu vizibilitate redusă. Amenda are valoarea de 3.300 de lei.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu