Share
Elevii nu și-au primit bursele pe ultimele cinci luni

Elevii nu și-au primit bursele pe ultimele cinci luni

Printr-un act normativ emis de Ministerul Educației, prevăzut în Legea Deca-Iohannis, se blochează bursele elevilor de la școlile private.
Mii de elevi din școlile și liceele private și confesionale, au așteptat plata bursele sociale și de excelență, pentru primele cinci luni ale anului școlar.
Actul normativ a fost semnat pe 29 decembrie 2023. Fiind ultima zi lucrătoare din an, nu a avut când să-și producă efectul. În acest fel s-au acuzat reprezentanții Ministerului Finanțelor la solicitarea primită de la Edupedu.ro.
Dacă se ia în considerare HG nr.1331/2023, nu se vor putea face plăți pentru bursele elevilor decât cu modificarea actului normativ, cu referire la bugetul anului 2024.
Ministerul Educației a emis un act normativ , valabil doar două zile nelucrătoare dar cele 48 de ore, au fost insuficiente pentru întreg traseul aprobării banilor, de la Trezorerie către primării.
Luni, 15 ianuarie a fost cea mai recentă zi de plata a burselor pentru 1,2 milioane de elevi. Peste 330 de lei ar urma să fie bursa de merit pe luna decembrie, cu 100 de lei mai puțin decât pragul minim stabilit prin lege, a afirmat Edupedu.ro.

Bursele pentru elevii din școlile private sunt:

– burse de excelență olimpică I și II, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel gimnazial și liceal.
– burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal.
– burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, din învățământul tehnologic.

Lacrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu