Share
Consumul de substanțe interzise e în creștere și în Maramureș

Consumul de substanțe interzise e în creștere și în Maramureș

Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri a fost marcată și în Baia Mare. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Maramureș a organizat o întâlnire la care au participat educatori din sistemul de protecție.

”Tinerii, datorită anturajului, sunt expuși riscului de a consuma substanțe interzise. De aceea trebuie să venim în sprijinul lor, atât noi, cât și școala” – a spus Alina Coste, directorul DGASPC Maramureș. Întrebată fiind, Coste a răspuns că nu au existat cazuri de consum de droguri în rândul copiilor aflați în sistemul de protecție, dar că ”ne-am întâlnit cu sesizări din partea unor părinți în încercarea lor de a rezolva problema consumului de droguri la copiii lor și i-am îndrumat înspre Centrul Antidrog”.

72 de maramureșeni au apelat la ajutorul Centrului Antidrog

Dr. Victor Kirițescu, medicul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Maramureș, a atras atenția că în țară nu există instituții specializate în a oferi tratament de detoxifiere de lungă durată: ”Problema este tratată cu superficialitate și astfel tinerii reintră în scurt timp în mediul care le-a favorizat consumul de droguri, iar problema apare din nou”. Dr. Victor Kirițescu spune că recunoașterea situației de dependență este un pas important și că problemele de sănătate (boli de ficat, ale aparatului circulator, diminuarea capacității respiratorii, tulburări cerebrale etc.) nu apar imediat, de aceea e bine de intervenit cât mai repede.

”Anul trecut, 72 de persoane au accesat serviciile oferite de noi și s-au făcut evaluări medicale la 34 de persoane. Până acum, majoritatea persoanelor care ajungeau la noi erau aduse prin intermediul DIICOT și al altor servicii specilizate. În ultima vreme se constată că încep să vină din ce în ce mai multe persoane din proprie inițiativă” –  a subliniat Flavia Sălăgean, coordonatorul CPECA Maramureș. După cum la fel de adevărat e faptul că a crescut și consumul de substanțe interzise.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu