Share
Ce trebuie să știi dacă ai permis pentru mașini cu transmisie automată

Ce trebuie să știi dacă ai permis pentru mașini cu transmisie automată

Reglementările rutiere actuale permit absolvenților școlilor de șoferi să susțină proba practică pe o mașină cu transmisie automată. Acestea sunt mai ușor de condus, însă cei care au un astfel de permis trebuie să știe că nu vor putea conduce o mașină cu transmisie manuală. În ciuda acestui fapt, nu este prevăzută nici o sancțiune pentru cei care nu respectă această regulă.

Potrivit Ordinului MAI 268/2010, persoanele care susțin examenul pentru permis de conducere categoria B pot opta pentru a efectua proba practică cu un autovehicul cu transmisie automată sau manuală. Dacă aleg varianta automată, pe permisul obținut se va face o mențiune în acest sens. Această mențiune, codificată în permis sub numărul 78, indică faptul că detinatorul a sustinut proba practica pe o mașină cu transmisie automată.

Pentru cei care au obținut permisul cu mențiunea pentru transmisie automată și doresc să conducă ulterior un vehicul cu transmisie manuală, este necesar să susțină din nou examenul, cu excepția probei teoretice a acestuia. Aceasta presupune efectuarea a cel puțin 6 ore de practică la o școală autorizată de conducători auto pentru vehicule cu transmisie manuală. Cu toate acestea, legislația românească nu consideră conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu transmisie manuală de către o persoană cu permis pentru autovehicul automat ca fiind o încălcare a regulilor de circulație.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu