Share
Situația în Maramureș: A scăzut numărul de cazuri COVID-19 în Baia Mare! Reședința de județ rămâne, însă, pe podiumul incidenței. Vezi situația actualizată pe UAT-uri

Situația în Maramureș: A scăzut numărul de cazuri COVID-19 în Baia Mare! Reședința de județ rămâne, însă, pe podiumul incidenței. Vezi situația actualizată pe UAT-uri

Apar vești bune după atâtea informații negative. Carantinarea municipiului Baia Mare începe să își arate efectele. Incidența cazurilor a scăzut în reședința de județ, astfel că vineri, 20 noiembrie, vorbim despre puțin sub 6 fără focare și peste acest prag, cu focare.

„A scăzut, este de 5,89 fără focare, aceasta este, de fapt, și incidența după care se fac calculele. Cea cu focare este peste acest prag, 6.26. A scăzut numărul persoanelor simptomatice și a scăzut, astfel, și presiunea peste sistemul medical. Și la ATI situația s-a mai relaxat. Speranța noastră este să rămână acest trend descrescător. Dacă va fi așa, am putea vorbi despre o neprelungire a carantinei în Baia Mare (n.red. – în 25 noiembrie). Mulțumim cetățenilor care au înțeles că numai împreună putem reuși”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Nicolae-Silviu Ungur, prefectul județului Maramureș.

În ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate în ultimele 14 zile, clasamentul este condus, logic, de reședința de județ, întrucât este cea mai mare aglomerare urbană. Totuși, municipiul Baia Mare are numai 910 cazuri, nu peste pragul de 1.000, ca în urmă cu patru zile (DirectMM.ro a scris despre asta AICI!). Pe locul al doilea se situează tot municipiul Sighetu Marmației, cu 141. Orașul Baia-Sprie închide podiumul, cu 79 cazuri, urmat de Vișeu de Sus cu 61, Tăuții Măgherăuș cu 40, Recea  cu 38, Cavnic cu 35, Vișeu de Jos și Târgu Lăpuș cu 31 și Seini și Borșa, cu câte 28. La nivel județean, s-au înregistrat 1.803 cazuri în 14 zile, din care 1.688 fără focare. Rezultă o incidență de 3,43 cu focare și 3,21 fără focare.

Însă, clasamentul incidenței nu este același cu numărul de cazuri. Astfel, în acest nedorit top, primul loc este, în continuare, ocupat de Groși (24 cazuri în 14 zile – incidența 7,57), urmat de Vișeu de Jos (31 cazuri în 14 zile – incidența 6,12). Pe locul al treilea coboară reședința de județ, Baia Mare (910 cazuri în 14 zile, cu focare – incidența 6,26, 856 cazuri în 14 zile, fără focare – incidența 5,89). Incidența peste 5 o au Recea, Poienile Izei și Cavnic, în ultimul caz chiar aproape de 7 dacă adaugăm cele 9 cazuri din focare. Fără acestea, are o incidență de puțin peste 5. Între 4 și 5 incidență au Baia-Sprie, Coltău, Tăuții Măgherăuș și Budești. Între 3 și 4 incidență au Șișești, Desești, Coaș și Săcălășeni. Vorbim, așadar, despre 14 UAT-uri cu incidența de peste 3, față de 25, câte erau în urmă cu patru zile. Cu incidența de la 1,5 la 3 sunt 31 UAT-uri. Cu 0 cazuri în ultimele 14 zile sunt 4 UAT-uri, Ieud, Șieu, Boiu Mare și Oarța de Jos.

În ședința CJSU Maramureș de vineri, 20 noiembrie, au fost propuse relaxări ale măsurilor. Intenția este ca, progresiv, să se ridice cât mai multe restricții, evident, însă, în funcție de trendul infectărilor și de deciziile luate la nivel național. Autoritățile au arătat că, dacă populația va continua să respecte regulile de aur (purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor și o igienă exemplară), situația se va îmbunătăți, iar tendința este îmbucurătoare (DirectMM.ro a scris despre această tendință AICI!). Însă, în eventualitatea în care vom rămâne pe un trend descrescător, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Oricând, numărul de infectări poate exploda din nou dacă se renunță la precauție. Depinde doar de noi.

C.Ț.

Lasă un comentariu