Share
Situația actualizată în Maramureș: Restricții importante în șapte UAT-uri, pe lângă cele deja carantinate. Vezi lista completă a măsurilor care trebuie respectate

Situația actualizată în Maramureș: Restricții importante în șapte UAT-uri, pe lângă cele deja carantinate. Vezi lista completă a măsurilor care trebuie respectate

Actualizare a deciziilor luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș la finalul săptămânii trecute, în contextul evoluției situației epidemiologice.

Este cunoscut faptul că una dintre măsuri este închiderea restaurantelor în interior în unitățile administrativ-teritoriale în care incidența cazurilor depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Însă, noile cifrele luate în considerare sunt cele din 13 martie (vezi tabelul la finalul materialului). Peste pragul de 3 se află și municipiul Baia Mare.

Prefectul Vlad-Emanuel Duruș a precizat că a avut loc reunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în ședință extraordinară, în sistem online, pentru actualizarea în conformitate cu evoluția situației epidemiologice și rata de incidență comunicată de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș la nivelul unităților administrativ-teritoriale, a măsurilor și regulilor care trebuie respectate în perioada următoare, în contextul prelungirii stării de alertă. Lista unităților administrativ-teritoriale a fost actualizată cu data de 13 martie 2021.

🛑Se interzice activitatea cu publicul a restaurantelor, barurilor și cafenelelor în interiorul clădirilor, în unitățile administrativ-teritoriale unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la 1000 de locuitori. Acești operatori economici pot prepara hrana și comercializa produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective, în sistem take-away și catering. 🛑 Nu se permite activitatea în cluburi și discoteci.
🛑 Rămân interzise desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
🛑Se interzic în interiorul localităților circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
🛑Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00-5.00, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
‼️Se limitează gradul de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările și completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora în localitățile Cavnic și Borșa, în care se practică schiul și alte sporturi de iarnă.
🟢Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, barurilor și cafenelelor, în interiorul clădirilor astfel:
a)fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
b)fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
🟢Se permite activitatea restaurantelor, barurilor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare în următoarele condiții:
a)doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrativ-teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;
b)fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
c)fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor în unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
🟢 În spațiile special destinate din exteriorul clădirilor (terase), prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice se realizează cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
🟢 Se permite în condițiile enumerate la punctele a), b) și c), în intervalul orar 6.00 – 22.00 activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise pentru următoarele domenii: – activități în piscine;
– locuri de joacă ( ‼️excepție cele din centrele comerciale care rămân închise);
– operatori economici licențiați în jocurile de noroc (‼️excepție cele din centrele comerciale care rămân închise);
a). fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,
b) fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
c) este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
🟢 Se permite organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în următoarele condiții, în spații închise:
a). cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori;
b). cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
c). este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
➡️Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.
🟢 Pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-Cov-2, centrele comerciale din municipiul Baia Mare vor asigura pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim 4 mp și păstrarea distanței de protecție sanitară. De asemenea:
a).numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinelor și va fi afișat la intrarea în fiecare centru/magazin.
b).accesul în centrele comerciale se va efectua prin realizarea triajului epidemiologic (termometrizare digitală) și se va realiza unidirecțional: cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire.
c).administratorii/proprietarii vor pune la dispoziția dezinfectant pentru clienți și vor asigura dezinfectarea periodică a suprafețelor centrului comercial/magazinelor.
🟢 În unitățile administrativ-teritoriale care au rata de incidență mai mare de 3 cazuri la 1000 de locuitori operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc pot comercializa bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. 🟢Activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, definite conform Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. 🟢 Se permite desfășurarea de către sportivii profesioniști, legitimați și/sau de performanță a activităților de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activitățile de pregătire fizică în spații închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.
🟢 Se permite funcționarea centrelor/sălilor de fitness cu asigurarea unei suprafețe de 10 m pătrați/beneficiar în timpul activităților fizice, respectiv a măsurilor de protecție sanitară (termometrizare digitală, asigurare dezinfectanți, dezinfectarea periodică a suprafețelor și aparatelor din centre/săli).
‼️ Sunt carantinate zonal: Recea cu localitățile aparținătoare, Tăuții Măgherăuș cu localitățile aparținătoare, Șișești cu localitățile aparținătoare, Coltău cu localitățile aparținătoare și localitatea Arduzel.
🟢 Se permite vânzarea mărfurilor nealimentare în piețele agroalimentare și în piețele volante cu respectarea normelor de protecție sanitară; asigurarea unei distanțe minime de 3 metri între tarabe/mese; păstrarea unei distanțe minime de 2 metri între persoane; purtarea măștii de protecție și dezinfectarea frecventă a mâinilor. Proprietarii/administratorii piețelor agroalimentare/piețelor volante vor asigura dezinfectarea periodică a tarabelor/meselor și a suprafețelor în care se organizează piața agroalimentară/piața volantă. În funcție de evoluția situației epidemiologice, aceste măsuri vor fi actualizate, a mai precizat prefectul de Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu