Share
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: Tinerii creștini băimăreni și bucuria liniștitoare a unor activități duhovnicești, la debutul de nou an școlar

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: Tinerii creștini băimăreni și bucuria liniștitoare a unor activități duhovnicești, la debutul de nou an școlar

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: Tinerii creștini băimăreni și bucuria liniștitoare a unor activități duhovnicești, la debutul de nou an școlar

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Municipiul Baia Mare, se remarcă în Județul Maramureș, prin a sa bogată activitate filantropică (preot paroh Vasile Fodoruț, preot Ghiță Man).

Totodată, aici are loc o bogată activitate catehetică. Tinerii care frecventează acest grup sunt, mai mereu, angrenați, în diverse activități duhovnicești. Așa s-a întâmplat și acum, înainte de startul efectiv al noului an școlar. Ei au participat la o drumeție specială. Una dintre tinere, Bianca, ne-a relatat, astfel, mărturisirile și impresiile sale.

Activități duhovnicești în tabără

„Ideea călăuzitoare a Întâlnirii  Internaționale a Tineretului Ortodox ITO Timișoara din acest an a fost afirmația Mântuitorului: Tineri, voi sunteți prietenii Mei!”. În același gând sufletesc, ștafeta a fost preluată, cu o săptămână înaintea începutului de an școlar, de copiii din grupul catehetic de la Parohia Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, care au poposit pe tărâmul feeric din Preluca, în foșnetul naturii și-n liniștea credinței, reculegându-se, bucurându-se duhovnicește și dobândind putere pentru învățătură. Activitățile desfășurate și preocupările felurite au fost corespunzătoare vârstei și tematicii drumeției: catehizarea tinerilor prin joc, rugăciune și socializare.

De la desenat la echitație, de la vizitarea lăcașelor de cult Habra, Berința, Rohia, Rohiița, la vizionări de filme în natură, toate s-au făcut întru slava numelui Domnului. Căci doar fericind pe alții și oferindu-le daruri spirituale precum atenția, grija și empatia putem împlini voia Tatălui.

Copiii au propovăduit Evanghelia dreptății prin poezii recitate în căldura focului de tabără, au dat contur trupului Maicii Domnului ce ține Viața în brațe, colorând imagini sfinte, analizându-le și devenind, astfel, mici iconografi contemporani ai Împărăției cerești pe pământ.

Au făcut, totodată, cunoștință cu blândele necuvântătoare cărora le aseamănă prin puritate și naturalețe, învățând arta călăritului la Centrul 4 Foi, Codru Butesii: AICI. S-au scăldat în apa Ocnei, amintind de peripețiile protagonistului Ion Creangă și s-au înnobilat în botezul cel tămăduitor al iubirii de aproape. După înviorarea matinală, ziua purcedea în rugăciune, continua cu gustarea bucatelor și cu aventurarea în gropile și cascadele împrejurimilor. Cunoașterea teologică a celor mici despre cele sfinte poate fi în această perioadă a vieții mai restrânsă, însă prin primirea Duhului Sfânt în inimile lor de la aceste vârste fragede pot să simtă duhovnicește căldura apropierii de Iisus Hristos într-un mod simplu, natural și mai autentic decât al unui fariseu încrezător, dar detașat. Slujirea pământească a aproapelui este cel mai mare cadou pe care îl putem face semenilor, și totodată, nouă înșine. Și un chip minunat este prin intermediul comuniunii întru Domnul. Farmecul și simplitatea vieții din așezarea satului declarat printre cele mai frumoase din țară îi va însoți îndelung pe drumeți, fiindu-le păvază pentru păstrarea seninătății, a tihnei și trezindu-le amintiri despre zilele de septembre în care au petrecut cu Domnul, căci: “unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.”. Dacă vreodată, pe cărarea vieții, drumurile lor se vor învolbura ca apa mării, vlăstarele vor putea reveni la valorile religioase ce le-au fost înrădăcinate cu răbdare și blândețe de părinții duhovnici, pentru a redobândi simțământul curat din acest răstimp, strigându-i cu dor cuvintele: “De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor”. Ferice de acești copii și de smeriții însoțitori ai lor! Au căutat Împărăția Cerurilor și au găsit-o, aici, pe pământ!”, astfel, arată pentru DirectMM.ro Bianca.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu