Târg expoziţional de ovine şi caprine în Ocna Şugatag - 29 minute în urmă
Două medalii de aur și o medalie de argint obținute de dansatorii băimăreni la Concursul Internațional „Romanian Dance Festival” - 51 minute în urmă
Lucrare importantă de canalizare în orașul Borșa - 2 ore în urmă
„Crosul Tineretului”, Baia Sprie: Invitație la alergare pentru elevii din regiune care adoră mișcarea, adresată de Asociația „Zâmbet pentru Tineri” - 2 ore în urmă
Un nou început academic pentru tinerii studenți din Baia Mare - 13 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 3 octombrie - 14 ore în urmă
Peste 30 de titluri și tot atâția autori din Maramureș se vor întrece la concursul ”Cărțile Anului” - 18 ore în urmă
Expoziția etnografică “Cămașa maramureșeană, măestrIE și simbol” va fi prezentată la Genova - 18 ore în urmă
Pelerinaj pe Valea Vaserului, la capela din stația Făina - 18 ore în urmă
Doliu: O îndrăgită profesoară din Baia Mare a trecut la cele veșnice - 19 ore în urmă
Se prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile)
La zece zile după Înalțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa prăznuim Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta prăznuim Pogorârea Sfântului Duh pe 4 iunie.
Ca vechime, Rusaliile coboară până în veacul apostolic. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit, potrivit creștinortodox.ro.
Dacă prin lucrarea Duhului Sfânt Dumnezeu Fiul S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat, tot prin Duhul Sfânt ni se împărtășește viața dumnezeiască și omenească a lui Hristos. Pogorârea Sfântului Duh este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieții lui Hristos în noi. Avînd în vedere că prin Duhul ne împartășim de Hristos, în Biserica Ortodoxă sfintele slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: „Împarate Ceresc, Mângaietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește intru noi și ne curățește pe noi de toată intinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre”.
Evenimentul Pogorârii Duhului Sfânt este descris în cartea „Faptele Apostolilor” (F.A. 2,4). Aici se spune că Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt și Se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenți în chip de limbi de foc.
După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Au descoperit învățătura Mântuitorului și altor neamuri, în diferite limbi.