Nu ai asigurare? Poți beneficia totuși de tratament gratuit - 5 minute în urmă
Modificări în impozitarea pensiilor speciale: Ce trebuie să știi? - 10 minute în urmă
Drapelul României în mijlocul protestelor din Belgrad: „Ne-am inspirat de la voi!” - 16 minute în urmă
Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației, campion municipal la fotbal U16 - 24 minute în urmă
Piesa de teatru „Amintiri din copilărie” va avea loc luna aceasta - 30 minute în urmă
Nicolae Titulescu: Arhitectul diplomației românești și promotor al păcii internaționale - 39 minute în urmă
Maramureșul, sărbătorit pe scena Sălii Lascăr Pană: Spectacol aniversar de excepție - 12 ore în urmă
Evenimentul „Calea spre vindecare – Identifică și Depășește Blocajele din Viața Ta” va avea loc în Baia Mare - 17 ore în urmă
Diana Șoșoacă, candidatură respinsă: între contestare și spectacol politic - 18 ore în urmă
Ziua Creioanelor Colorate a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” - 18 ore în urmă
Se apropie minivacanța de Sfânta Maria
Românii vor avea o nouă minivacanță, peste câteva zile, când este Sfânta Maria. Joi, 15 august, este zi liberă legal, fiind Adormirea Maicii Domnului. Mai exact, angajații din România se vor putea bucura de o nouă zi liberă de la stat, ceea ce va duce la un weekend prelungit. Vineri, 16 august, este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend. Împreună cu weekendul, rezultă o minivacanță de 4 zile. Cei care lucrează în mediul privat nu vor fi atât de fericiți, aceștia beneficiind de liber doar în ziua de 15 august.
Următoarea minivacanță va fi de Crăciun. În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea, respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.
Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar, Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un weekend. Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Lăcrimioara ZOTA