Share
Sărbătoarea Munților Țibleș Maramureș: Circa 250 de persoane au înălțat rugi către cer de la 1.839 metri înălțime, pe ploaie, vânt și ceață foarte densă (FOTO)

Sărbătoarea Munților Țibleș Maramureș: Circa 250 de persoane au înălțat rugi către cer de la 1.839 metri înălțime, pe ploaie, vânt și ceață foarte densă (FOTO)

Adevărate momente de suflet au avut loc zilele trecute pe Vârful Țibleș. Circa 250 de persoane au înfruntat vremea nefavorabilă, venită cu tot alaiul posibil, ploaie, vânt și ceață foarte densă, pentru a înălța rugi către Cer către Bunul Dumnezeu.

Evenimentul a fost organizat mai exact de către Primăria și Consiliul Local Groșii Țibleșului, Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” Groșii Țibleșului și Mănăstirea „Piatra Fântânele” din județul vecin, Bistrița-Năsăud. Anul acesta a ajuns la ediția a opta.

Acțiunea a fost clar o mare reușită. În ziua de 19 iulie, la pelerinajul de la crucea din deal din locul numit Pleașca Țibleșului, slujba de vecernie s-a ținut cu aproximativ 400 de persoane. Apoi, în ziua de 20 iulie, de Sfântul Ilie, s-a pornit de dimineață bună, încă de pe la ora 07.00, către monumentul cu cruce de pe Vârful Țibleș.

Este greu de făcut o estimare precisă a numărului de participanți, însă potrivit celor care au fost prezenți, au urcat aproximativ până la 180-190 persoane din zona Groșii Țibleșului, la care s-au adăugat câte până la 30-40 persoane dinspre Târlișua respectiv Zagra. Slujba religioasă a fost oficiată de șase preoți, printre care preotul-paroh Ioan Ropan Lungu și un preot român din Atena, și doi diaconi. Imediat după Sfânta Liturghie, a fost oficiat un parastas pentru eroii neamului, fie ei din zona Țibleșului, fie de la Câmpia Turzii, după care a avut loc și o deja obișnuită horă a Unirii.

Însă au avut loc și momente mai puțin obișnuite. O solistă a interpretat cântece patriotice la nai, spre încântarea asistenței. Totodată trei perechi de tineri din trei județe, Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava, recent căsătorite, au primit Sfânta Împărtășanie. Trebuie reamintită celor care nu au putut participa că un loc aparte în reușita acțiunii anuale a fost și frumusețea locurilor. Aici măreția naturii te determină să dorești să revii. În premieră au participat și salvatori montani, care au arătat că vor răspunde prezent de fiecare dată când astfel de activități sau eveniment aduc în prim plan frumusețile județului nostru îndemnând tot mai mulți turiști sa ne viziteze ținuturile unice.

C.Ț.

Foto – Radu Trufan și Salvamont Maramureș

Citește și

Sărbătoarea Munților Țibleș Maramureș: Credincioșii vor urca la Sfânta Cruce de pe Vârful Țibleșului pentru a înălța la cer rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu

Lasă un comentariu