Share
Sărbătoarea Munților Țibleș Maramureș: Credincioșii vor urca la Sfânta Cruce de pe Vârful Țibleșului pentru a înălța la cer rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu

Sărbătoarea Munților Țibleș Maramureș: Credincioșii vor urca la Sfânta Cruce de pe Vârful Țibleșului pentru a înălța la cer rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu

O procesiune de suflet are loc în fiecare an, în luna iulie, pe Vârful Țibleșului. Cu ocazia praznicului religios al Sfântului Ilie Tesviteanul, creștinii și-au făcut o rânduială în a urca la Monumentul aflat la altitudinea de 1.839 metri.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Groșii Țibleșului, Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” Groșii Țibleșului și Mănăstirea „Piatra Fântânele” din județul vecin, Bistrița-Năsăud.

Mai exact, întreaga sărbătoare se întinde pe durata a două zile. În data de 19 iulie, la ora 18.00, se va săvârși de către fiii satului, fiii bisericii, alături de părintele-paroh Ioan Ropan Lungu, Slujba de Vecernie, la crucea din deal (Pleșca Țibleșului), explică organizatorii.

Evenimentul principal al sărbătorii va avea loc în data de 20 iulie. Atunci se va oficia Sfânta Liturghie, respectiv Slujba de pomenire a eroilor neamului, la monumentul sfințit în anul 2014. Credincioșii vor înălța rugăciuni de mulțumire către cer la altitudinea de 1.839 metri. Trebuie să spunem faptul că deplasarea se va face cu mașina până la Izvorul Băilor (drum auto forestier, din Groșii Țibleșului 15 kilometri), iar urcarea pe munte se va face la pas, pe poteca amenajată, timp de două-trei ore.

Munții Țibleș fac parte din cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș – Igniș – Gutâi – Lăpușului – Țibleș – Călimani – Gurghiu – Harghita. Zona centrală înaltă a acestor munți cuprinde cele trei vârfuri aflate destul de aproape unul de celălalt: Vârful Arcer, Țibleș și Bran. În anul 2014, luna august, la altitudinea de 1839 metri, a fost sfințit monumentul din piatră Crucea de pe Țibleș, cu o înălțime de cinci metri, ce este situat la granița dintre județele Maramureș și Bistrița Năsăud, fiind ridicat în memoria celor care s-au refugiat în munţi în timpul regimului comunist. Acesta este încadrat cu o arcadă din lemn sculptat în stilul porţilor maramureşene şi este desăvârşit cu un clopot al cărui sunet se aude departe, peste munţi. De pe Munţii Ţibleş pot fi admirate trei regiuni: Ţara Maramureşului, Lăpuşului şi ţinutul Năsăudului, au explicat specialiștii în turism din Țara Lăpușului.

C.Ț.

Citește și

Frumusețile Maramureșului: La adăpostul Sfintei Cruci de pe Vârful Țibleș, în plină iarnă. Imagini senzaționale cu monumentul „împodobit” cu zăpadă (FOTO)

Lasă un comentariu