Share
Săptămâna verde – o educație ecologică de o importanță deosebită

Săptămâna verde – o educație ecologică de o importanță deosebită

În perioada 8-12 ianuarie 2024, s-a desfășurat programul „Săptămâna verde”, la Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă”, din Vișeu de Sus. Programul a constat dintr-o serie de activități de învățare, conștientizare și informare în ceea ce privește educația ecologică, energia verde, dezvoltarea durabilă, valorificarea rațională a resurselor naturale autohtone.

Prima dintre ele a fost „Știința cu sare și piper”. Elevii școlii au aflat despre aditivii alimentari, care dintre aceștia nu sunt nocivi, despre alimentația sănătoasă și obținerea coloranților din surse naturale.

În acest sens, au fost instruiți de către șef lucrări dr. Georgiana Martiș și colegii săi din cadrul Facultății de Știință și Tehnologia Alimentelor, din Cluj-Napoca.

Biodiversitatea în zona Vișeului

Următoarea activitate a fost ,,Biodiversitatea în zona Vișeului”. Biologul Beatrix Brener, de la Parcul Natural Munții Maramureșului le-a explicat elevilor de la profilul științele naturii, clasele a XI-a B și a Xll-a D, diferențele și asemănările dintre două categorii de arii naturale protejate: parc natural și parc național, respectiv regimul de protecție și obiectivele de conservare a Parcului Natural Munții Maramureșului.

Partea interactivă a fost completată cu recunoașterea unor specii de plante și peisaje reprezentative ale zonei Vișeului și ale Parcului Natural Munții Maramureșului, caracteristici ale acestora, relațiile trofice între acestea și beneficiile lor în existența umană.

Lumea ciupercilor

,,Viața ciupercilor și tipologia acestora “ a fost următorul subiect. Rangerul Daniel Pop i-a introdus pe elevii de la profilul realist, specializarea științele naturii și matematică-informatică, în lumea ciupercilor la Parcul Natural Munții Maramureșului. Astfel, categoriile de ciuperci, care dintre acestea sunt comestibile și care nu, felul în care sunt utilizate sau colectate și beneficiile pe care le pot avea pentru comunitate și pentru mediu, de la tratarea anumitor boli, la utilizarea ca anumiți combustibili sau compost.

Concluziile au fost referitoare la importanța științei, a consultării unor resurse științifice înainte de culegerea sau consumarea ciupercilor.

Ecosistemele existente în Parcul Natural Munții Maramureșului a fost un alt subiet abordat, precum și dezvoltare durabilă, energie verde, valorificarea resurselor naturale autohtone au fost.

Toate acestea au fost posibile datorită sprijinului oferit de personalul Facultății de Știință și Tehnologia Alimentelor, din Cluj-Napoca, și de cel al Parcului Natural Munții Maramureșului, din Vișeu de Sus.

Cadrele didactice care au însoțit grupurile de elevi au fost Monica Grad, Amalia Trifoi, Cătălina Mihali, Alina Ruscovan, Grigore Coman și Gheorghe Pașcu.

Informații oferite de Monica Grad


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu