Share
Vecernia plecării genunchilor și Procesiunea de Rusalii la Catedrala Episcopală Baia Mare (FOTO)

Vecernia plecării genunchilor și Procesiunea de Rusalii la Catedrala Episcopală Baia Mare (FOTO)

Duminică după-amiază, de la ora 17:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Slujba Vecerniei plecării genunchilor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Momentul central al acestei slujbe unice îl reprezintă citirea celor şapte rugăciuni, toate în legătură cu sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Ele invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. Astfel, pentru că cele șapte rugăciuni se citesc stând în genunchi, slujba aceasta se mai numeste și „Vecernia plecării genunchilor”.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos”, de membrii Grupului vocal ASCOR Baia Mare și de cântăreții de la strana catedralei.

Dupa slujbă a avut loc tradiționala Procesiune de Rusalii, de data aceasta, doar în jurul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” cu Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, Icoana Sfintei Treimi, Icoana Pogorârii Sfântului Duh și Icoana Maicii Domnului – ocrotitoarea migranților români.

La finalul, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la însemnătatea Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, menționând, de asemenea, și importanța Maicii Domnului în viața fiecărui creștin. Momentul a fost prilejuit de așezarea în Catedrala Episcopală a Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” – vindecătoare de cancer și de alte boli.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” a fost adusă și așezată spre închinare în Catedrala Episcopală în ajunul praznicului Pogorârii Duhului Sfânt. Aceasta este o copie fideală a originalului icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” ce se află la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu