Share
Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Ortodoxă Certeze; PS Timotei a sfințit capela de cimitir și noile clopote (FOTO)

Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Ortodoxă Certeze; PS Timotei a sfințit capela de cimitir și noile clopote (FOTO)

Sâmbătă 8 mai, credincioșii din Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Certeze, Protopopiatul Oaș, au trăit momente de bucurie duhovnicească prin prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a sfințit și a binecuvântat noua Capelă de cimitir a parohiei, care a primit hramurile „Învierea lui Lazăr” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”. După acest moment liturgic, ierarhul a sfințit noile clopote, două la număr, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie în pridvorul generos al capelei din curtea bisericii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Iubiți credincioși, construcția capele de cimitir vă onorează, deoarece, prin această realizare se aduce un pios omagiu pentru cei plecați dintre noi, în lumina veșniciei lui Dumnezeu; aceasta este un loc care poartă amprenta lucrului și a mărinimiei dumneavoastră iar acest lucru trebuie să vă confere o bucurie și o liniște sufletească aparte”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

Între soborul părinților slujitori amintim pe Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Pr. Dorin Rareș Tămaș, parohul credincioșilor din Certeze, Protos. Ioan Pitforodeschi, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Treime” Moișeni, Pr. Gavrilă Botiș, paroh în Moișeni, Pr. Vasile Botiș, slujitor la biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, Pr. Sofineț Vladimir Sinescu, paroh în Huta Certeze, Pr. Horațiu Vasile Șurani, paroh în Aliceni, Pr. Dacian Chira, slujitor la paraclisul „Sfântul Evanghelist Luca” al Spitalului orășenesc Negrești-Oaș, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap și Diac. Radu Ioan Anton, împreună cu alți părinți slujitori din parohiile învecinate.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Zăvoian Tiberiu Flaviu, pe seama Protopopiatului Ortodox Satu Mare, ca părinte misionar.

Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La momentul Chinonicului, corul parohial a interpretat câteva pricesne închinate Învierii Domnului.

„Doresc să îmi exprim bucuria pentru faptul că ne aflăm pentru prima dată în mijlocul dumneavoastră, în spațiul sacru al bisericii, înspre care privește Dumnezeu și unde ne-am rugat împreună, închinând lui Dumnezeu darurile și munca frățiilor voastre”, a concluzionat Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a conferit mai multe Diplome Omagiale ale Anului 2021, iar părintele paroh Dorin Tămaș a primit Gramata Episcopală.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Dorin Tămaș a mulțumit ierarhului pentru prezență iar în semn de recunoștință, a dăruit Preasfinției Sale o icoană pictată cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.

Lasă un comentariu