Share
Potop  de lume la hirotonirea întru Arhiereu a Părintelui Timotei Bel (GALERIE FOTO)

Potop de lume la hirotonirea întru Arhiereu a Părintelui Timotei Bel (GALERIE FOTO)

Un eveniment care se petrece la câteva zeci de ani într-o Eparhie a avut loc duminică, 24 iunie, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, de ziua hramului – Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. E vorba de hirotonirea întru Arhiereu a Părintelui Timotei Bel, stareţul acestui așezământ monahal şi exarhul mănăstirilor din Eparhie.

Nu se știe când se va mai putea vedea atâta popor credincios la un loc ca la această hirotonire.Lumea a umplut la maximum nu numai curtea mănăstirii, ci şi împrejurimile ei. Cele trei parcări mari, pentru mii de maşini, amenajate pe traseul spre mănăstire, nu au fost suficiente, autobuzele cu pelerini fiind parcate în sat, iar alte autoturisme au parcat pe unde au putut, inclusiv în buza pădurii.

Sobor de 13  ierarhi

Sfânta Liturghie afost oficiată de un sobor de 13 ierarhi: ÎPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ● PS Părinte Sofronie – Episcopul Ortodox Român al Oradiei ● PS Părinte Iustin – Episcopul Maramureşului şi Sătmarului ● PS Părinte Nicodim – Episcopul Severinului şi Strehaei ● PS Părinte Andrei – Episcopul Covasnei şi Harghitei ● PS Părinte Petroniu – Episcopul Sălajului ● PS Părinte Gurie – Episcopul Devei şi Hunedoarei ● PS Părinte Siluan – Episcopul Ortodox Român al Ungariei ● PS Părinte Timotei – Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei ● PS Părinte Ilarion Făgărăşanul – Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului ● Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul – Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei ● PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Aradului ● PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, hirotonit în cadrul acestei Sfinte Liturghii, după trisaghion.

Dar de Centenar pentru Episcopie

Solemnitatea întronizării a început cu citirea Actului Patriarhal de Confirmare de către PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Apoi, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei i-a înmânat însemnele arhierești: mantia, camilafca și cârja arhierească, după care l-a așezat în jilțul arhieresc.

”Este un dar de Centenar pentru Sătmar, dar nu este numai pentru Sătmar, este pentru Episcopia Maramureșului și Sătmarului, este un dar pentru poporul lui Dumnezeu, pentru cler, pentru monahi și pentru credincioși…  Arhieria este o mare cruce. Nu poți să zici că este ușoară, orice vârstă ai avea… Secerișul este mult și este nevoie de lucrători ai lui Dumnezeu fideli și adevărați pentru ca ogorul lui Dumnezeu să fie lucrat și secerișul recoltat” – a afirmat PS Părinte Episcop Iustin.

La această sărbătoare deosebită a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au asistat circa 15.000 de credincioşi.  Cei mai mulți au veni pentru acest eveniment din toate protopopiatele Eparhiei, în frunte cu protoiereii şi preoţii din parohii, dar au fost şi credincioși din alte părţi.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu