Share
În această duminică: ÎPS Părinte Irineu a liturghisit în Băsești, localitatea natală

În această duminică: ÎPS Părinte Irineu a liturghisit în Băsești, localitatea natală

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în localitatea natală, Băsești, județul Maramureș.

În jurul orei 10.00, Ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie și emoție de soborul clericilor slujitori, precum și de mulțimea mare de credincioși și tineri îmbrăcați în costumele populare specifice zonei. În continuare, Chiriarhul Alba Iuliei a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din proximitatea bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Comunitatea credincioșilor din localitatea Băsești este păstorită de către părintele Ioan Vlad.

Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei a spus: „Este un lucru minunat să te bizuiești pe Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel le spune tesalonicenilor și, fără discuție, tuturor creștinilor: «Credincios este Cel care vă cheamă». Prietenii ne pot părăsi, oamenii ne pot înșela, lumea poate fi falsă, noi putem fi neîncrezători, însă Dumnezeul nostru este credincios, neschimbător și nemincinos în promisiunile Sale. Părintele Arsenie Boca zice: «Dumnezeu nu uită de om, cum uită omul de Dumnezeu». Tatăl nostru Cel ceresc este tăria noastră și siguranța noastră. El se îngrijește să nu fim biruiți de greutăți și de necazuri. El spune fiecărui credincios: «Nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi»”.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat alese mulțumiri tuturor celor prezenți pentru primirea călduroasă de care a avut parte în satul natal, exprimându-și pe această cale prețuirea deosebită pe care o poartă localității maramureșene. În continuare, în semn de apreciere pentru bogata activitate pusă în slujba Patriei noastre prin promovarea identității etnice, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit primarului Ioan Călăuz Ordinul „Donum Sacrum Unitatis”.

După oficierea Sfintei Liturghii, soborul de clerici și numeroșii credincioși s-au îndreptat spre sediul primăriei din Băsești, timp în care tinerii au intonat cu însuflețire și spirit patriotic imnul național al României. Cu acest prilej, ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a sediului primăriei, iar la final a rostit un cuvânt de zidire sufletească.  În încheierea evenimentului, la Căminul cultural din localitate a avut loc agapa frățească, precum și un spectacol popular-artistic.

Comuna Băsești, locul de origine al luminatului politician George Pop de Băsești, reprezintă o veritabilă și străveche vatră de spiritualitate ortodoxă, care a oferit societății românești numeroase personalități marcante pe parcursul timpului. Situată la poalele Codrului, la întâlnirea județelor Maramureș, Sălaj și Satu Mare, Băseștiul reprezintă o inepuizabilă sursă de inspirație pentru artiști şi poeţi, un nesecat izvor de informații pentru istorici precum și o atracție continuă pentru turiștii români și străini. Profilul localității și al oamenilor se actualizează mereu pentru fiecare generație, un rol important jucându-l și reîntoarcerea personalităților din Băsești la origini. Pe aceste meleaguri, identitatea românească este înţeleasă în relație corectă cu istoria, cu oamenii și cu valorile lor, ca răspuns la noile contexte personale moderne, precizează Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Gheorghe Pop de Basesti a fost greco-catolic , el si-a lasat averea bisericii greco-catolica.Daca nu stiti istoria unei localitati sau a unei personalitati mai bine va informati. Normal un articol care se publica intr-un ziar ar trebui verificat de un specialist. Fara suparare in loc sa informati mai mult rau faceti???

    Răspunde

Lasă un comentariu