Share
Gânduri la Duminica Mironosițelor

Gânduri la Duminica Mironosițelor

Duminica a treia după Sfintele Paști este numită „Duminica femeilor mironosiţe”, adică, într-un context mai larg, o putem numi a credincioaselor, a gospodinelor, a acelor femei binecuvântate de Dumnezeu care întreţin viaţa în familie şi în întreaga lume.

Conform finalurilor Sfintelor Evanghelii acelor patru evangheliști, femeile care au însoţit pe Iisus în toată propovăduirea Lui, dar mai cu seamă Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, Ioana, Salomeea, Maria, mama lui Zevedeu, ele – şi nu ucenicii – au rămas la picioarele crucii şi apoi la mormântul lui Iisus, după cum nu au avut linişte în zilele următoare, ci s-au dus la mormânt, „aducând miresmele pe care le pregătiseră” pentru trupul Domnului lor.

În ceea ce le privește pe femeile care au stat lângă Crucea lui Hristos și la mormântul Lui, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că „femeile priveau cele ce se petreceau; femeile care suferiseră alături de El, care plânseseră pentru El. Uită-te cât de mare e stăruința lor! I-au urmat slujindu-L și au fost de față în mijlocul primejdiilor. De aceea au și văzut totul: cum a strigat, cum și-a dat sufletul, cum s-au despicat pietrele și toate celelalte”.

Se uită adesea sau nici măcar nu se remarcă faptul că la ziua sărbătoririi Mariei Magdalena, Mineiul lunii iulie nu se sfieşte să o numescă pe această fostă păcătoasă, dar sfântă de înaltă categorie, adică „evanghelistă şi întocmai cu apostolii”.

S-a vorbit şi se vorbeşte şi astăzi despre Duminica Sfintelor femei purtătoare de mir. Nu trebuie uitat faptul că, toate femeile creştine ortodoxe şi fiicele acestora sunt mironosițele Bisericii Ortodoxe de astăzi şi din toate timpurile.

Copilele şi tinerele fiice aduc mir lui Hristos viaţa lor curată, fecioria, rugăciunea şi ascultarea de părinţi. Mamele creştine aduc Stăpânului Hristos cel mai prețios mir creştin, adică naşterea, creşterea şi educarea copiilor lor în frica de Dumnezeu. Mamele în vârstă, bunicile şi văduvele care sunt nelipsite din sfintele biserici, aduc lui Dumnezeu mirul lacrimilor, al rugăciunilor şi păstrează cu sfinţenie evlavia ortodoxă pe care o moştenim din strămoşi.

arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu