Share
Cuvântul Preasfințitului Timotei cu prilejul sărbătoririi zilei de naștere a Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului (GALERIE FOTO)

Cuvântul Preasfințitului Timotei cu prilejul sărbătoririi zilei de naștere a Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului (GALERIE FOTO)

Marți, 23 iunie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a împlinit 59 de ani.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul din incinta Reședinței Episcopale. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Slujba Tedeumului de mulțumire către Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Preasfințitului Episcop Iustin, a clerului și poporului din Episcopie.

Iată mesajul transmis de PS Timotei cu această ocazie:

„Preasfinția Voastră,
Preasfințite Părinte Episcop Iustin,
Preacuvioșilor și Preacucernicilor Părinți din Permanența Eparhială și iubiți frați în Domnul,

Oricărui cuvânt îi premerge un gând. Gândul nostru din această zi însemnată de 23 iunie, din ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, poartă amprenta a trei dimensiuni, a trei direcții.

În primul rând, gândul nostru se îndreaptă către Dumnezeu, Părintele nostru, ca Unic Dătător-de-Viață și „Făcător al Cerului și al Pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute”. Lui I-am mulțumit și astăzi, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Iustin și a slujbei Te-Deum-ului, pentru darul sfânt al vieții și pentru lucrările Lui minunate, reflectate în viața Preasfinției Voastre. Lui fie slava și mulțumirea în veci!

În al doilea rând, gândurile noastre se îndreaptă către părinții trupești ai Preasfinției Voastre, Ștefan și Maria.

Tatăl, Ștefan, s-a mutat în lumina veșniciei lui Dumnezeu prea devreme, lăsând în urmă patru copii orfani și o mamă văduvă. În viață sunt multe lucruri pe care nu le înțelegem, dar toate au rațiunea lor divină de a fi. Acestea fac parte din tainele lui Dumnezeu, care ne înconjoară și în care nu trebuie să intrăm și nici să încercăm să le deslușim vreodată, pentru că nu vom reuși. De aceea, ar trebui să ne străduim cu toții, mai mult, să ne obișnuim a trăi cu tainele ce ne-nconjoară.

Mama, Maria, – apoi monahia Maria Magdalena, prin tunderea în monahism – și-a urmat pruncul, atunci când l-a chemat Domnul, îndreptându-i pașii spre Mănăstirea Rohia, însoțindu-l cu rugăciunea și cu dragostea ei de mamă pe cărarea vieții, până la momentul în care Domnul a chemat-o din această lume și, „slăbită, a murit la bătrâneți adânci, sătulă de zile și s-a adăugat la poporul său” (Facere 25, 8).

Iar cel de-al treilea gând se îndreaptă în mod direct către Preasfinția Voastră, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Preasfinției Voastre. Și nu întâmplarea face să fi venit în lume în preziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ci pronia divină, purtând de la Taina Sfântului Botez numele Înaintemergătorului, Ioan.

Nu trebuie să fii teolog, nici fin analist, ci doar rațional și cu inimă curată, pentru a vedea lucrarea lui Dumnezeu în persoana Preasfinției Voastre. De aceea, noi, toți, clerul bisericesc, cinul monahal și poporul dreptcredincios din ținutul binecuvântat al Maramureșului și Sătmarului, cu recunoștință veșnică, mulțumim Domnului pentru darul făcut nouă în persoana Preasfinției Voastre, de a fi păstorul cel bun și părintele duhovnicesc al nostru, al tuturor.

Primiți, vă rugăm, Preasfinția Voastră, acum, în această zi minunată, când împliniți 59 de ani de viață pământească, recunoștința și prețuirea veșnică, rugând pe marele Arhiereu, „Care a străbătut cerurile, pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu” (Evrei 4, 14), să vă rânduiască sănătate, pace și liniște sufletească!

Întru mulți ani binecuvântați!”.

Lasă un comentariu