Share
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu: Să excludem starea de „hibernare duhovnicească”!

Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu: Să excludem starea de „hibernare duhovnicească”!

Ne aflăm în perioada în care este mai necesar ca mai mult ca niciodată să întreținem focul cel duhovnicesc al personalității noastre.

Trebuie să înmulțim rugăciunea, faptele bune și milostenia. Este necesar să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutor, pe cei sărmani, neputincioși, singuri. Este adevărat, o mână întinsă aproapelui nostru este întotdeauna un ajutor binevenit, însă de cele mai multe ori, un sfat bun la vreme potrivită poate fi mai de real folos decât orice ajutor material.

Așadar, să excludem starea de hibernare și de comoditate duhovnicească în care ne aflăm și să participăm cât mai des la sfintele slujbe din cadrul bisericii. Postul Mare nu înseamnă numai Sfântul Maslu și parastase, ci mai înseamnă și slujbe cu privegheri, mai înseamnă împărtășirea cu Sfintele Taine în cadrul Sfintei Liturghii și nu așa, pe fugă, ca și cum am intra într-un supermarket. Trebuie să ne facem timp și pentru noi, pentru sufletul nostru care arde de dorul lui Dumnezeu și al comuniunii dintre noi. Oare nu acest lucru ni-l oferă zilnic, statutul de om credincios? Atenție, credincios și nu religios!

Pentru a nu hiberna este necesar să ieșim din rutina zilnică „că așa e tradiția”. Tradiția e una singură, în lumina sfintelor canoane, sau cum foarte frumos preciza Lossky: „tradiția este viaţa Bisericii în Duhul Sfânt”. Iar viața Bisericii este și viața noastră! Trebuie să ne trezim, este primăvară!

Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu