Share
Rata de infectare: Baia Mare se apropie de pragul de 5 cazuri la mia de locuitori. S-ar putea institui, din nou, restricții. Vezi situația pe localități

Rata de infectare: Baia Mare se apropie de pragul de 5 cazuri la mia de locuitori. S-ar putea institui, din nou, restricții. Vezi situația pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o nouă creștere față de raportarea săptămânii trecute, însă nu trebuie uitat contextul generat de sărbătorile de iarnă, când s-a testat mai puțin. Iată cifrele aferente zilei de 11 ianuarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, s-au înregistrat 1.231 cazuri de COVID-19 în județ, din care 8 în focare, în Baia Mare. Asta înseamnă o incidență de 2,33 fără focare și 2,34 cu focare, însă cea fără focare este cea luată în considerare.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, orașele Baia-Sprie, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș și comunele Groși, Dumbrăvița, orașul Vișeu de Sus, comuna Recea și orașul Borșa.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre reședința de județ a Maramureșului și alte patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comunele Groși și Dumbrăvița, respectiv municipiul Baia Mare, care închide podiumul. Vin, apoi, Vima Mică și Leordina. După top 5, vin comunele Oncești și Vadu Izei, orașul Tăuții Măgherăuș și comuna Recea cu incidența peste 3 cazuri la mia de locuitori, după care vine Săpânța. Ca o paranteză, Baia Mare, avea, în 7 ianuarie, incidența de 3,37, iar după patru zile a ajuns la 4,37.

Așadar, avem o singură unitate administrativ-teritorială cu incidența de peste 8 cazuri la mia de locuitori, una cu incidența peste 5, dar sub 8, încă trei cu incidența peste 4, dar sub 5 și încă patru cu incidența de peste 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă nouă UAT-uri (inclusiv Baia Mare) cu incidența peste 3 cazuri la mia de locuitori. Mai avem 19 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem și zece UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni.

Dacă privim cu atenție, cele mai afectate par a fi Baia Mare și UAT-urile din jur, evident cu excepții. Conform surselor DirectMM.ro, vorbim, în zilele (dacă nu chiar orele) viitoare, despre noi restricții, cum ar fi închiderea restaurantelor. Ar fi un risc major ca în zona Baia Mare să crească, din nou, în ceea ce privește numărul cazurilor de COVID-19. Ca atare, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

C.Ț.

Lasă un comentariu