Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Gestionarea în viață a situațiilor sau veștilor proaste, sfaturi esențiale; Cum le primim și cum acționăm

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Gestionarea în viață a situațiilor sau veștilor proaste, sfaturi esențiale; Cum le primim și cum acționăm

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Gestionarea în viață a situațiilor sau veștilor proaste, sfaturi esențiale; Cum le primim și cum acționăm

Atunci când primim o veste proastă poate fi extrem de stresant și dificil de gestionat. Cu toate acestea, există câteva metode pe care le putem folosi pentru a ne gestiona stresul în astfel de momente. Iată câteva dintre ele!

Acordă-ți timp pentru a procesa veștile: Este normal să ai o reacție emoțională imediată la o veste proastă. Dă-ți voie să te simți trist, supărat sau îngrijorat. Acceptă emoțiile și acordă-ți timp pentru a le procesa. Este important să nu te forțezi să te simți bine imediat. Trebuie să ințelegem că emoțiile negative în aceste momente sunt normale și funcționale. Nu încerca să le negi, să gândești pozitiv obligatoriu, să le bagi sub preș. Suntem oameni și viața ne aduce și surprize neplăcute.

Respirația profundă poate ajuta la reducerea nivelului de stres: Încearcă să inspiri pe nas lent și adânc, menținând aerul în piept timp de câteva secunde, apoi expiră încet pe gură. Repetă acest exercițiu de respirație de câteva ori, concentrându-te pe respirație și încercând să îți relaxezi corpul.

E bine să stai de vorbă cu cineva de încredere: Împărtășirea vestei proaste cu un prieten sau cu un membru al familiei apropiat poate ajuta. Uneori, pur și simplu vorbitul despre situația respectivă cuiva care te ascultă și te susține poate face o mare diferență. În plus, acea persoană ar putea oferi o perspectivă sau un sfat util.

Încearcă să nu te izolezi: În momentele dificile, este important să nu te izolezi de tot. Încearcă să rămâi conectat cu persoanele dragi și să îți păstrezi legăturile cu oamenii. Interacțiunile cu ceilalți pot aduce sprijin emoțional și te pot ajuta să te simți mai bine.

Ai grijă de corpul tău: În perioadele stresante, este esențial să ai grijă de tine. Asigură-te că dormi suficient, încerci să faci exerciții fizice regulate și să mănânci alimente sănătoase. Un stil de viață echilibrat poate ajuta la reducerea stresului și poate spori capacitatea ta de a face față situațiilor.

Caută soluții: Victimizarea nu prea ajută. După ce ai avut timp să te confrunți cu veștile proaste și să te recuperezi emoțional, încearcă să te concentrezi pe găsirea de soluții și pe acțiuni pe care le poți întreprinde pentru a face față situației respective. Poate fi vorba de obținerea de informații suplimentare, de cererea de ajutor sau de planificarea pașilor viitori.

Dacă e prea copleșitor caută sprijin specializat: Vorbește cu medicul tău de familie, cu un terapeut. Uneori chiar cu un duhovnic poate fi de mare ajutor.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu