Share
Procurorii români s-au sesizat din oficiu contra invaziei ruse din Ucraina: Ce articole din Codul Penal invocă

Procurorii români s-au sesizat din oficiu contra invaziei ruse din Ucraina: Ce articole din Codul Penal invocă

Parchetul de pe lângă Înalta Curte din România, arată hotnews.ro, s-a sesizat din oficiu, la 138 de zile de la începutul invaziei ruse, în ce privește agresiunea declanșată contra Ucrainei de forțele Moscovei.

Potrivit unui comunicat al parchetului General, instituția s-a autosesizat „cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal”. Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare.

Prevederile din Codul Penal invocate se referă la „vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane”, respectiv „alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinţe mari sau vătămări ale integrităţii fizice sau psihice”

Codul Penal Român se aplică și în afara țării
„La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.

Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române.”, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu