Prognoza meteo pentru Maramureș – 13 iunie 2025 - 31 minute în urmă
O nouă ediție a evenimentului „Cu Iia pe bicicletă” va avea loc în Baia Mare - 10 ore în urmă
Zeci de mașini trase pe dreapta în două ore într-o nouă acțiune tip Blocada - 10 ore în urmă
De la libertate la restricții – un exercițiu de pedagogie cu elevi și deținuți - 13 ore în urmă
România face front comun pentru reconstrucția Ucrainei - 14 ore în urmă
România pornește producția de drone militare la Brașov - 14 ore în urmă
Borşa găzduieşte Snow Maker Days, un eveniment de referință pentru industria zăpezii artificiale - 15 ore în urmă
Unii n-au măsură: conduc și beți, și cu permisul suspendat - 16 ore în urmă
Ethnologica Film Fest Baia Mare – singurul festival de scurtmetraj etnografic din România – și-a desemnat câștigătorii - 17 ore în urmă
Actualizare: Tragedie în Baia Mare – Bărbatul care a căzut în gol de la etajul 7 a murit la spital - 17 ore în urmă
Pe cărări pline de istorie prin Țara Codrului
Alături de alți colegi de condei, am răspuns afirmativ invitației colegului nostru, scriitorul Vasile Bele din Chiuzbaia, anticipând un eveniment cultural valoros la Băsești, în Țara Codrului.
Primarul comunei Băsești ne-a condus la Casa Memorială „George Pop de Băsești”, în conacul care a aparținut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare. Valoarea spirituală a muzeului este incontestabilă. Aflăm că atât la conacul lui George Pop de Băsești cât și sub Teiul Unirii s-au întâlnit în taină demnitari români, încercând să-și lase amprenta în mod benefic asupra destinului poporului român din Transilvania. Imaginea Teiului Unirii ce și-a împrăștiat parfumul florilor pe Dealul Viei Doamnei timp de 280 de ani, va rămâne multă vreme în memoria noastră.
În 10 mai 2025, în Sala de Conferințe a Bibliotecii „Petre Dulfu” din Baia Mare, am participat la o întâlnire a Cenacului Scriitorilor din Provincia Maramureș, alături de scriitorii băimăreni, profesori de limba și literatura română și elevi ai colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare. Sărbătorind Festivalul Internațional de Poezie „Cuvânt în lume”, organizat de Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Baia Mare, cei prezenți au recitat poezii scrise de Lucian Blaga și creații proprii. Exegeții lui Blaga, profesorii Pamfil Bilțiu și Vasile Leschian au adus la cunoștință celor prezenți importanța poetului Lucia Blaga în literatura română.
Mihai Marian, fondatorul Asociației „Ion al Anei”, a organizat în satul Stremț, la Troița Eroilor Nesărbătoriți, o rugăciune de pomenire, apoi s-a desfășurat „Nunta lui Ion cu Ana”. Neîntrecutul staroste din Chiuzbaia, poetul Vasile Bele, a dirijat evenimentul cultural, cu talentul și umorul ce-l caracterizează. Pe scena Căminului Cultural din Băsești s-au succedat grupuri de copii,de tineri și adulți care ne-au cucerit cu dragul lor față de tradiții, folclor și costumele populare specifice locului. Mi- am purtat și eu cu mândrie costumul specific Văii Bârgăului din Bistrița Năsăud. Ritmurile codrenești ne-au sensibilizat și ne-au umplut inimile de voie bună. Am recunoscut multe dintre melodiile cântate pe scenă și am murmurat versurile acestora cu drag. Ne-am prins într-o horă alături de maramureșeni și ne-am bucurat că suntem români și avem o astfel de zestre folclorică pe care nu o lăsăm să piară.
Martoră la aceste ceasuri de bucurie a fost doamna profesor universitar Delia Suiogan, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, care a avut cuvinte de laudă și încurajări pentru organizatori și participanți.
Doamna director al Școlii Gimnaziale din Băsești, prof. Crina Blidar, minunata noastră gazdă, ne-a impresionat cu grupul de călușari, grup pe care îl coordonează. Când am pășit dincolo de poarta școlii, ne-am dat seama că doamna Crina Blidar este omul potrivit la locul potrivit, oferind colegilor săi un model personal demn de urmat, un model în care implicarea, responsabilitatea, disponibilitatea și profesionalismul se împletesc în deplină armonie.
Felicitări tuturor celor care și-au adus aportul la succesul acestui eveniment cultural!
Ioana Ilieși