Share
Noutăți în situația sportivilor: Băimărenii rugbiști campioni ai României, temporar blocați în țara africană, sunt acasă! Au intrat direct în carantină! (FOTO)

Noutăți în situația sportivilor: Băimărenii rugbiști campioni ai României, temporar blocați în țara africană, sunt acasă! Au intrat direct în carantină! (FOTO)

Noutăți în situația sportivilor: Băimărenii rugbiști campioni ai României temporar blocați în țara africană ajung, azi, acasă! Anunțul MAE!

Zborul special organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 03.54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, aeronava fiind așteptată să aterizeze la București în jurul orelor 15.30 (ora României), arată MAE.

Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România), mai arată reprezentanții MAE într-un comunicat de presă.

MAE informează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România. Pentru realizarea listei de pasageri și îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, a menținut legătura permanent cu cetățenii români, informându-i constant despre etapele operațiunii de repatriere și a menținut contactul cu autoritățile sud-africane pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice. De asemenea, misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegația UE în Africa de Sud și cu reprezentanțele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud și a transmis disponibilitatea autorităților române de a sprijini transportul spre Europa și pentru alți cetățeni europeni blocați temporar, la rândul lor, în această țară, preluând și procesând solicitările acestora. Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria s-a deplasat la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziția cetățenilor români alimente de bază și apă și pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalitățile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom, mai arată reprezentanții MAE într-un comunicat de presă. MAE dorește să mulțumească Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor pentru foarte buna colaborare în derularea pregătirilor menționate anterior. Prin participarea activă, alături de celelalte autorități române competente, la organizarea și desfășurarea operațiunilor de repatriere a cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud, în special prin intermediul reprezentanților Ambasadei României la Pretoria, MAE și-a realizat concret, în acest caz specific, funcția de asigurare a asistenței și protecției consulare a cetățenilor români din străinătate aflați în situații deosebite, mai arată MAE.

ACTUALIZARE – Armata a fost solicitată de Guvern pentru a prelua aeronava, deoarece s-a apreciat că era un risc prea mare ca pasagerii să fie trecuți prin terminalul Sosiri de pe Henri Coandă, desi acolo fusese creat inițial un culoar special, arată digi24.ro. S-a crezut că aeronava va ateriza la 16.27. La ora 16.15, Aeronava TAROM care are la bord românii repatriați din Africa de Sud a aterizat la București, la Baza militară 90. Avionul a adus în țară 46 de români și 24 de străini blocați în suidul Africii, după ce Uniunea Europeană a izolat statele unde a fost detectată noua variantă de coronavirus Omicron. Sportivii de la Baia Mare vor fi preluați de acolo de un avion mai mic al TAROM, care îi va duce la destinație. Ceilalți 46 de cetățeni români și străini vor merge cu autobuze spre o zonă de triaj, unde vor fi așteptați de echipe ale DSP care îi vor testa. Apoi, timp de 14 zile vor sta în carantină, mai arată presa centrală. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a arătat la Baza Militară 90 că testele în cazul tuturor sunt negative și că s-au prelevat din nou probe pentru teste PCR care, în cazul sportivilor de la CSM Știința, vor fi probele vor fi prelucrate în Baia Mare. „În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti – Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte ţări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale”, a spus Raed Arafat. El a adăugat că la unele persoane s-au recoltat şi probe PCR, ale căror rezultate sunt aşteptate să vină în următoarele 12 ore. „Sportivilor de la Baia Mare li s-a asigurat un avion TAROM care i-a preluat şi au plecat la Baia Mare, iar procesarea testelor, paşapoarte, tot, se va face la Baia Mare”, a mai spus Arafat.

Aceștia au pornit către casă de la Baza Militară 90 în cursul după-amiezii. Sportivii vor sta în carantină timp de 14 zile indiferent de rezultatele testelor PCR. În cursul serii de 30 noiembrie, rugbiștii băimăreni au ajuns pe Aeroportul Internațional Maramureș, de unde au plecat însoțiți de autoritățile competente direct în carantină, unde vor sta timp de două săptămâni.

ACTUALIZARE 2 – Echipa de rugby CSM Știința Baia Mare a ajuns acasă! Guvernul României a organizat repatrierea cetățenilor români din Africa de Sud, printre care și jucătorii și staff-ul tehnic al echipei campioane de rugby CSM Știința Baia Mare. Cele 29 de persoane au aterizat în această seară cu o cursă TAROM pe Aeroportul Internațional Maramureș. Ei au fost testați și s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar și la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș. Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU Maramureș, a declarat că nicio persoană nu are probleme medicale, iar autoritățile județene s-au implicat în preluarea și procesarea datelor, asigurarea condițiilor de carantinare instituțională. Echipa de rugby a fost transportată de la aeroport cu microbuze ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești”, însoțite de echipaje ale poliției și jandarmeriei, la locația de carantinare. După opt zile vor fi efectuate teste RT-PCR, iar dacă rezultatul probelor este negativ, în a zecea zi cele 29 de persoane pot ieși din carantina instituționalizată. Măsurile de ordine publică la locația de carantinare instituționalizată vor fi asigurate de către Direcția Poliția Locală Baia Mare, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș și Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș. Mulțumim Guvernului României, ministerelor implicate la repatrierea în siguranță a echipei de rugby, dar și celorlalte instituții și autorități de la nivel județean și local care au contribuit ca membrii și staff-ul tehnic al echipei de rugby să beneficieze de cele mai bune condiții de carantinare, pentru a ajunge ulterior acasă, alături de familii și de cei dragi, a mai adăugat subprefectul de Maramureș.

C.Ț.

Citește și

Noutăți despre repatrierea sportivilor: Băimărenii rugbiști campioni ai României încă blocați în țara africană. Când vor veni acasă! Anunț făcut de autorități!

O situație în premieră!: Băimărenii rugbiști campioni ai României sunt blocați în țara în care a fost descoperit Omicronul! Ce spun antrenorii și autoritățile!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu