Share
„Noaptea Viflaiemurilor” în Vişeu de Sus – un eveniment unic, care se păstrează de un secol

„Noaptea Viflaiemurilor” în Vişeu de Sus – un eveniment unic, care se păstrează de un secol

În Ajun de Crăciun, sâmbătă, 24 decembrie, în Vișeu de Sus a avut loc evenimentul „Noaptea Viflaiemurilor”.

Viflaimul este un spectacol de teatru popular, inspirat din viaţa Mântuitorului, pus în scenă cu personaje biblice precum Iosif, Maria, Irod, păstorii şi magii. Există însă şi personaje ca Moartea şi Dracii, care au rolul de a alunga spiritele rele.

Mai exact, obiceiuri, colinde, port autentic, o tradiție care continuă de peste 100 de ani. Evenimentul a fost organizat de autoritățule locale prin Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, în colaborare cu Protopopiatul Vișeu de Sus.

„Dragi vișeuani, dragi oaspeți de pretutindeni – VĂ MULȚUMIM! Vă mulțumim pentru prezența extraordinară și pentru modul impecabil de desfășurare a întregului eveniment!

Vișeu de Sus reușește în fiecare an, în perioada sărbătorilor, să devină gazda a mii de turiști veniți din întreaga țară (și nu numai), iar acest eveniment, devenit arhicunoscut, reprezintă, fără doar și poate, punctul principal de atracție care nu dezamăgește niciodată.

Prin tot ceea ce transmite, prin însăși esența ei, această Noapte a Viflaiemurilor reușește să te transpună într-o altă lume și să dea naștere unor sentimente cu totul aparte. Tradițiile de demult, zgomotul infernal al clopotelor dracilor care alungă spiritele rele, colindele specifice Viflaiemului, costumele celor peste 300 de personaje, toate creează un mix unic, un real spectacol de care ne-am bucurat cu toții!

Nimic din toate acestea nu ar fi posibile fără dragostea, efortul și devotamentul dumneavoastră, cei care an de an deveniți protagoniștii acestui eveniment fără egal! Pe lângă piesele de la Viflaim, am avut parte și de coruri de colindători, copii, elevi ai școlilor, dar și de un cor superb format din peste 30 de distinse doamne, Corul Senioarelor, ale căror voci, perfect îmbinate, au trezit sentimente inegalabile prin colindele de demult pe care le-au cântat.

Mulțumesc Părintelui Protopop Mihai Chira pentru munca, rigurozitatea și pasiunea cu care se implică de fiecare dată, mulțumesc tuturor preoților și bisericilor participante pentru dragostea nemărginită pentru tradiție, mulțumesc membrilor Viflaiemurilor, care în fiecare an își rup din timpul lor pentru a ne aduce această bucurie, fiind adevărații purtători ai acestei tradiții străvechi, mulțumesc colegilor din cadrul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus și din primărie, pentru tot ajutorul oferit în organizarea evenimentului, mulțumesc autorităților – Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală – pentru gestionarea cu deosebit profesionalism și evitarea oricăror incidente, și mulțumesc DUMNEAVOASTRĂ TUTUROR, celor care, în fiecare an, sunteți martorii acestui spectacol unic în lume! Nimic din toate acestea nu ar fi posibile fără dumneavoastră”, transmite primarul Vasile Coman.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu