Share
Muncă intensă în Maramureș: Ritm susținut la realizarea obiectivului „Baraj Runcu”. Care este stadiul lucrărilor, la începutul verii (FOTO)

Muncă intensă în Maramureș: Ritm susținut la realizarea obiectivului „Baraj Runcu”. Care este stadiul lucrărilor, la începutul verii (FOTO)

Ritm de lucru susținut la realizarea obiectivului „Baraj Runcu” din județul Maramureș, arată, la începutul verii, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

În momentul actual, se execută excavații și aducerea la secțiune a galeriei evacuatorului de ape mari. De asemenea, continuă lucrările la voalul de etanșare și se realizează umpluturi în corpul barajului, informează responsabilii.

Suma alocată în acest an este de 20 de milioane de lei, provenită de la bugetul de stat și din credite rambursabile. „La finalizarea barajului Runcu, va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice, situate pe râurile Mara şi Iza.

De asemenea, acesta va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia Sprie. În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. Acumularea Runcu va avea și utilitate energetică”, arată Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.

În concluzie, această lucrare va avea beneficii majore, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonei. După recepția lucrării, acumularea Runcu va fi exploatată în condiții de siguranță de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa. Barajul Runcu este situat pe locul 19, ca înălțime, în clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje, lucrările fiind începute în 1987. Finalizarea acestei lucrări ar echivala cu realizarea celui mai mare baraj construit vreodată în România după 1989, arată responsabilii.

C.Ț.

Citește și

Maramureș: Continuă lucrările la Runcu! ”Finalizarea sa ar echivala cu realizarea celui mai mare baraj construit vreodată în România după 1989”, a arătat directorul ANAR (FOTO)

1 Comentariu în această postare

  1. de 35 de ani se lucreaza la un baraj? Vai si amar de noi.

    Răspunde

Lasă un comentariu