Share
Masajul ca artă competitivă: Experiențe și confesiuni la Campionatul Național de Masaj și World Massage Super Cup

Masajul ca artă competitivă: Experiențe și confesiuni la Campionatul Național de Masaj și World Massage Super Cup

În lumina armonioasă a lămpilor de atmosferă și sub acordurile muzicii relaxante, dar într-un spațiu dinamic, Campionatul Național de Masaj și World Massage Super Cup desfășurate în perioada care tocmai a trecut, sunt evenimentele care pe lângă experiența competițională au oferit concurenților și un cadru favorabil pentru dezvoltarea personală.

Organizate în incinta hotelului My Continental din Sibiu, competițiile au reunit pe durata a trei zile de concurs tehnicieni maseuri atât din țară cât și din alte colțuri ale lumii, hotărâți să-și facă cunoscut potențialul terapeutic în cadrul categoriilor de concurs: masaj facial, swedish, freestyle asiatic, western, wellness, beginner, terapeutic – Campionatul Național de Masaj și freestyle western, asiatic, facial, wellness, swedish – World Massage Super Cup.

Anul 2023 marchează un punct culminant în evoluția și ambițiile masajului maramureșean, căci în cea de-a patra ediție a Campionatului Național, respectiv în cea de-a doua ediție World Massage Super Cup, Maramureșul a fost reprezentat la Sibiu de 7 tehnicieni maseuri cu aspirații înalte, care au format de această dată cea mai numeroasă echipă înscrisă în concurs, conform organizatorilor:

  • Claudiu Feder – locul 3 la categoria beginner
  • Leonora Bitan – locul 3 la categoria masaj asiatic; masaj pe scaun
  • Viorica Dărăban și Alex Suci – beginner
  • Vasile Onaca – masaj terapeutic și masaj pe scaun
  • Monica Culic – western freestyle
  • Șomotiuc Anita – wellness și western freestyle

Claudiu Feder – locul III în categoria „beginners”și Leonora Bitan – locul III în categoria „masaj asiatic”

Numeroasele câștiguri și experiențe înregistrate în mediul competitiv, ne-au ambiționat să ascultăm poveștile și intensele senzații ale celor pentru care duelul masajului nu a fost doar o simplă competiție, ci și o călătorie interioară spre o conectivitate solidă cu pacientul în care tensiunea și relaxarea se împletesc.

Dificultatea competiției s-a resimțit nu doar în rândul participanților, ci și în cel al membrilor juriului, aceștia trebuind să analizeze fiecare prestație în parte pornind de la câteva criterii de bază precum: ergonomia posturală, decor, sintehnica, ținută și comunicarea cu clientul. Acest lucru nu a reprezentat o piedică pentru concurenți în a-și demonstra tehnicile, ba mai mult, au reușit să iasă în evidență grație profesionalismului și inovației:

„M-am mândrit foarte mult cu echipa mea, alcătuită din 7 terapeuți foarte buni, profesioniști pe care îi recomandă feedback-urile clienților. Au performat și au excelat în tot ce știau ei mai bine. Anita Șomotiuc a făcut senzație cu o metodă inovatoare de a relaxa clientul. Monica Culic a fost foarte apreciată pentru tehnicile inovative aplicate, iar Vasile Onaca pe terapeutic a aplicat câteva tehnici care la fel, au adus laude în categoria în care a participat. Lupta a fost acerbă, a fost o luptă ca pe viață și pe moarte, atât pentru participanți cât și pentru jurați. Aceștia au avut de urmărit foarte multe mese de masaj, foarte mulți maseuri, dar atmosfera a fost foarte entuziastă și totul a fost foarte bine organizat. Feedback-urile juraților către terapeuții noștri au fost de neegalat, pot spune. În cadrul concursului, câteva dintre criteriile de evaluare au fost: flow și ergonomia posturală, sintehnica, decorul, tehnica, care a fost evaluată la punctajul cel mai mare, inovația – ce aduci nou în terapia respectivă, organizarea – decorul și aranjamentul mesei, ținuta și bineînțeles, comunicarea cu clientul care a avut un punctaj destul de mare” – transmite Anamaria Palencsar – director regional al Asociației de Masaj și Terapii Complementare (AMTC) și membru al juriului.

Pentru tehnician maseur Anita Șomotiuc, participarea la cele două categorii: wellness și western freestyle a însemnat o experiență în care inovația și creativitatea au contribuit la realizarea unei prestații recunoscute și valorizate de către membrii juriului. Campionatul Național de Masaj și World Massage Super Cup au reprezentat atât o oportunitate de creștere și dezvoltare personală, dar și imboldul spre înscrierea unor viitoare competiții, cu un mai mare devotament și dorință de câștig:

Am folosit o tehnică combinată de masaj sportiv, tehnici de streching, masajul scalpului, cervical, utilizând bineînțeles ustensile speciale în acest sens. Mi-am dorit foarte mult să folosesc manevre astfel încât modelul, după ședința de masaj să se simtă relaxat, decontractat și detensionat din toate punctele de vedere. Degeaba îl trimit cu ochelarii de realitate virtuală într-o lume pașnică, dacă el rămâne după masaj, probabil la fel de încordat precum a venit. Concurența a fost foarte mare. Maseuri profesioniști pe care eu îi urmăream pe Instagram au fost prezenți la concurs. Eu credeam inițial că fac parte din juriu, pe când-colo, am constatat de fapt că îmi erau adversari. Cu toată experiența pe care deja o aveau în acest domeniu, totuși ei au decis să concureze la Word Massage Super Cup. Am senzația că toată pregătirea care a fost înainte a fost precum pregătirea pentru maraton, nu poți să te pui la linia de start și să te pui să alergi, pentru că nu știi cât ai de alergat, nu știi cum ai de alergat, cum e traseul, nu știi nimic. Trebuie să faci dinainte pregătirile necesare în așa fel încât în ziua competiției să știi că trebuie să câștigi maratonul. Consider că am impresionat oricum juriul prin decor, cel puțin pe partea de wellness. Pe partea aceasta a fost foarte apreciată masa pe care am reușit să o setez, ducând pacientul sau chiar și privitorul în cazul ăsta cu gândul la mare, nisip, scoici, flori Hortensia albastre, lumânări plutitoare într-un bol cu apă și terapie cu AirTouch. Pe partea de categorie western, acolo eu zic că ochelarii tehnologici pe care i-am avut au fost mai mult decât cu impact. Deși nu m-am aflat pe podium anul acesta, m-am ales însă cu un bagaj de cunoștințe colosal și cu multe alte lucruri care cu siguranță contribuie la o bună dezvoltare a mea din toate punctele de vedere. Eu zic că a fost o experiență din care clar, am învățat ca la următoarea competiție să mergem cu un mai mare devotament, cu o mai mare dorință de câștig” – punctează Anita Șomotiuc – tehnician maseur, concurent la categoria wellness și western freestyle.

Decor

Anita Șomotiuc

Pentru Vasile Onaca, tehnician maseur la categoria masaj terapeutic cu multiple experiențe și în cadrul categoriei de masaj pe scaun la Campionatul Național de Masaj, concursul a însemnat un mediu propice în deprinderea unor tehnici noi, lucru indispensabil pentru un maestru în arta masajului:

„A fost o experiență foarte frumoasă. Eu am fost înscris în categoria masaj terapeutic și masaj pe scaun. Masajul reprezintă pentru mine o pasiune și tind să cred cu vehemență că mi-am găsit vocația. În primul rând întâlnești niște maeștri terapeuți internaționali în toate stilurile pe care nu ai posibilitatea de a-i întâlni oriunde și oricând. În cazul acesta, într-un cadru organizat pentru un campionat precum acesta. Este un prilej deosebit în care ai posibilitatea de a învăța de la cei mai buni, de la maseuri care au o experiență mult mai vastă în spate. În meseria aceasta ca să poți să crești, este necesar în permanență să înveți. Este o meserie foarte complexă, dar frumoasă și tocmai de aceea este necesar tot timpul să înveți ca să poți să te menții, să poți să ajuți oamenii și să ai în același timp și tu o împlinire sufletească. Emoțiile tot timpul există, dar în momentul în care vrei să dai ce e mai bun din tine, încerci cumva să le lași deoparte, deși este adesea foarte greu pentru că suntem oameni” – subliniază Vasile Onaca –  tehnician maseur, concurent în categoria masaj terapeutic și masaj pe scaun.

Vasile Onaca

Într-o societate vizibil influențată de agitația cotidiană, în care atenția acordată asupra sinelui este neglijată sau aproape inexistentă, omul pierde din vedere însemnatele beneficii pe care masajul le are asupra sănătății, catalogându-l adesea drept un capriciu, conform opiniilor competente:

„Este foarte trist că ideea de masaj, meseria în arta masajului nu este foarte promovată, și este văzut adesea ca un moft, fără ca lumea să ia în considerare însă și numeroasele beneficii pe care le are masajul. De exemplu poți să scapi de boli, de operații care sunt foarte costisitoare. Recuperarea de după acestea este grea, iar toate aceste lucruri pot fi rezolvate prin câteva ședințe de masaj. Eu de exemplu am avut cazuri în care pacientul era pe punctul de a merge la operație, dar cu câteva ședințe de masaj s-a rezolvat problema. Trebuie să înțelegem că în cazul unei operații, problema recidivează, ori în cazul masajului nu este același lucru. Dacă pacientul urmează un stil de viață disciplinat, cu un anumit regim, o prezență constantă la ședințele de masaj, problema nu recidivează și nu poate fi nevoie de operație. Iar cât despre medicamente, acestea nu vindecă, ci doar ameliorează un anumit simptom” – punctează același tehnician.

„Foarte multe forme de discopatii ale coloanei vertebrale pot fi ameliorate semnificativ cu masajul, doar cu masajul. Trebuie să promovăm masajul ca fiind o artă a sănătății, dincolo bineînțeles, de starea de relaxare cu care acesta vine la pachet” – informează Anamaria Palencsar – director regional al Asociației de Masaj și Terapii Complementare (AMTC).

În tandem cu avantajele prin care arta masajului contribuie la menținerea unei bune mobilități fizice și a sănătății, aceasta mai are și un rol important în consolidarea relațiilor interumane prin prisma experiențelor care se formează în jurul acestui domeniu. De asemenea, experiența și energia dobândită, reprezintă pentru Alex Suci elementele care susțin o potențială participare la viitoarele concursuri de masaj:

Am rămas foarte plăcut surprins de ce am găsit acolo. Vibe-ul de acolo a fost fantastic. A fost o experiență foarte interesantă. Pe mine m-a împins curiozitatea să particip și vreau să spun că nu am mers cu așteptări, dar este bine uneori să și ai. Eu am participat la categoria <<începători>>. Masajul acesta din categoria de începători a presupus cele patru tipuri: relaxare, anticelulitic, refelexo și terapeutic. Cu toate că suntem boboci, cu siguranță aș repeta experiența. Aș mai dori să concurez strict de dragul experienței pentru că am realizat că acestea două sunt mai importante: experiența și energia. În ceea ce privește feedback-ul din partea juriului, am primit foarte multe încurajări. Mi s-a scos în evidență implicarea, ceea ce mă caracterizează perfect. Pun foarte mult suflet și pasiune în ceea ce fac și știu că îmi place, inclusiv masaj. Noi ca maseuri, retrăim momentele, retrăim senzațiile, iar când pacientul îți spune ce simte, tu ca maseur știi cum trebuie să abordezi situația, ce tehnici de masaj trebuie utilizate. Meseria aceasta funcționează foarte mult pe simțuri, pe energie. De aceea, clientul, pacientul se vindecă prin energia pozitivă, făcându-i bine creierului și organelor interne. Din prima zi când am ajuns era clar că merg și anul viitor. Experiența cu persoanele și prietenii formați acolo a fost una extraordinară. Într-un astfel de mediu nu ai cum să vezi oameni care nu se ajută între ei, care nu au o energie pozitivă. Într-o lume în care se promovează toxicitatea și răutatea, comunitatea formată din oamenii pentru care masajul reprezintă o pasiune, contrastează vizibil cu ceea ce este astăzi în societate, și bineînțeles, mă simt foarte norocos că fac și eu parte din această comunitate” – subliniază Alex Suci – tehnician maseur concurent la categoria beginners.

Alex Suci

Tehnologia în variatele sale manifestări a cucerit și sfera masajului, creionând imaginea unui viitor în care dispozitivul tehnologic în combinație cu ambianța relaxantă a ședinței de masaj, vor crea un mediu mult mai reconfortant, un mediu în care masajul reușește să modeleze nu doar corpul, ci și sufletul. O „fâșie” din acest viitor a integrat și tehnicianul maseur Anita Șomotiuc în cadrul Campionatului Național de Masaj și World Massage SuperCup, folosind ca tehnică de relaxare a pacientului, ochelarii de realitate virtuală la categoria western freestyle:

„Tehnician maseur Anita Șomotiuc, la proba în care a integrat ochelarii de realitate virtuală, a fost atât de inovativă încât eu cred că ea este acum undeva în viitor. A fost foarte apreciată. În viitor, cel puțin eu așa văd relația dintre maseur și pacient: o relaxare mediată de aceste mijloace tehnologice pe care Anita Șomotiuc le-a adus în concurs. Adică, spre exemplu, din punct de vedere al muzicii, eu am clienți cărora nu le place tipul de muzică pe care îl folosesc la momentul de relaxare, în salon. Tocmai de aceea, varianta aceasta cu ochelarii ar fi o alternativă potrivită, oferindu-le clienților posibilitatea de a-și alege tipul de muzică potrivit gusturilor lor” – punctează Anamaria Palencsar – membru al juriului și director regional al Asociației de Masaj și Terapii Complementare (AMTC).

Premianții Claudiu Feder și Leonora Bitan împreună cu Vasile Onaca – concurent masaj pe scaun și terapeutic, Anamaria Palencsar – membru al juriului, Viorica Dărăban – model, și Anita Șomotiuc – concurent masaj wellness și western freestyle

Alexandru CHIRA

Credit foto – tehnician maseur Anita Șomotiuc

Citește și

Anita Șomotiuc va reprezenta Baia Mare la Campionatul Național de Masaj de la Sibiu, categoria masaj wellness


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu