Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 12 minute în urmă
Prognoza Meteo - 32 minute în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 58 minute în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 10 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 10 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 12 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 12 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 12 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 13 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 14 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb
Atelierele pentru copii „Șezătoare în Postu’ Mare” din cadrul Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș ” din Târgu Lăpuș continuă.
Ieri, 24 martie, participanții la activitate au avut-o alături pe Reghina Cosma, meșter popular din Rogoz, care i-a învățat cum să confecționeze păpuși din coceni de porumb.
„Păpușile din coceni de porumb sunt un simbol al meșteșugurilor tradiționale românești, realizate cu multă pricepere de bunici pentru a aduce bucurie copiilor.
În cadrul atelierului de ieri de la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș”, meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copii să confecționeze păpuși ca odinioară sau mai bine zis, păpușile copilăriei dumneaei.
Aceste păpuși din coceni de porumb reprezintă un exemplu minunat de resurse creative folosite în tradițiile rurale. Pe lângă faptul că erau jucării simple, ele purtau cu ele o semnificație mai profundă: conectarea copiilor cu natura și cu tradițiile populare. Într-o perioadă când fiecare obiect trebuia să aibă o utilitate practică, păpușile din coceni nu doar că îndeplineau rolul de jucării, dar erau și o modalitate de a învăța despre valorile sustenabilității, reutilizării și meșteșugurilor transmise din generație în generație.
Mai mult decât atât, aceste păpuși aveau un rol important în dezvoltarea imaginației copiilor. Crearea lor implica o mare libertate creativă – un copil putea să-și construiască propria păpușă, să-i dea formă, să o îmbrace și chiar să-i inventeze o poveste. Astfel, jocul cu păpușile din coceni devenea nu doar un mod de distracție, ci și un prilej de a învăța și de a explora propria imaginație și creativitate.
Chiar și astăzi, păpușile din coceni rămân un simbol al ingeniozității și al tradițiilor care au fost păstrate cu grijă de-a lungul vremii, oferind o legătură între trecut și prezent, între lumea simplă a bunicilor și viața modernă a copiilor de azi”, precizează reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Atelierele vor continua pe întreaga perioadă a postului, în zilele de luni și miercuri, între orele 14:00 – 16:00, iar inițiatoarea lor este Livia Neag Nistea.
Foto – Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș
Citește și