Minaur a pierdut în fața campioanei Serbiei - 3 ore în urmă
Înot: David Popovici, campion european la 100 m liber, cu nou record mondial - 3 ore în urmă
Accident rutier cu victimă între localitățile Săpânța și Câmpulung la Tisa; Cum s-a petrecut totul - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 14 august - 6 ore în urmă
36 de pompieri români, cu nouă mijloace tehnice, continuă misiunea de stingere a incendiului din Sud-Vestul Franței - 9 ore în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hram; Care este programul slujbelor - 9 ore în urmă
„Lasă Doamne dor!” – noul cântec al Paulei Seling este inspirat din folclor (VIDEO) - 9 ore în urmă
Folk: Va avea loc a X-a ediție a Festivalului Concurs Național „Floare de colț” - 9 ore în urmă
Baia Mare Science Festival va avea loc la mijlocul lunii septembrie - 10 ore în urmă
Arhid. Adrian Dobreanu: Sfârșitul tuturor furtunilor vieții să ne găsească în picioare! - 11 ore în urmă
Meșterul maramureșean Grigore Hotico Hodâș – cel mai mare constructor de biserici de lemn – a trecut la cele veșnice
Zilele trecute, meșterul maramureșean Grigore Hotico Hodâș – cel mai mare constructor de biserici de lemn – a trecut la cele veșnice. Acesta era din Ieud (Plopșor) și avea 73 de ani.
Cei care l-au cunoscut și i-au ascultat povețele au numai cuvinte de laudă.
„Nicăieri nu a mai existat, în vremurile noastre (în afară de fiul său, Vasile), cineva care să fi construit, cu mâinile sale, de la zero, nu mai puțin de 22 de biserici de lemn!
Astfel, a construit următoarele biserici de lemn: trei la Rozavlea (cea de pe Sâlţa şi ambele biserici de la Şesu Mănăstirii-cea ridicată în 2002 și arsă în anul 2016, respectiv cea de acum), biserica mănăstirii Ieud-Crucişoare, una din bisericile parohiale din Ieud-Plopșor, Sighetu Marmaţiei (bis. „Sf. Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Poliţia de Frontieră), Strâmtura („Sf. Prooroc Ilie” de pe Valea Satului), Dragomireşti („Sfinții Români” de pe str. Baicului), Şieu („Cuvioasa Paraschiva”), Borşa („Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de la Spital) şi patru la Vişeu de Sus („Sf. Cosma și Damian” de la la Spital, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” şi biserica greco-catolică „Maica Domnului”).
Ei au clădit biserici şi în alte părţi ale ţării: două la Bucureşti (una la Spitalul „Sf. Ioan” şi alta la Academia Forţelor Terestre), apoi la Arad, Turceni (jud. Gorj), Costeşti (jud. Argeş) şi Cluj-Napoca (parcul „Victor Babeş”), dar şi în străinătate: în Suedia (la parohia ortodoxă română din Sölvesborg) şi în Franţa (biserica Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale de la Limours)!
Printre acestea se află a doua respectiv a treia cele mai înalte biserici de lemn din lume (care sunt surclasate doar de către biserica mănăstirii Săpânța Peri), adică:
– Biserica mănăstirii ortodoxe de maici „Sf. Trei Ierarhi” de la Ieud-Crucișoare, Țara Maramureșului, 60 m înălțime, construită între anii 1994-2003.
– Biserica parohiei ortodoxe „Sf. Gheorghe” de la Rozavlea-Șesu Mânăstirii, 58 m înălțime, ridicată între anii 2017-2018.
Marele meșter Grigore Hotico Hodâș a participat și la restaurarea mai multor biserici vechi de lemn, printre care, recent, cea de la Ieud-Deal (monument UNESCO), a construit case de lemn (precum Casa Chira din Vișeu de Sus), a realizat o parte a lemnăriei Catedralei Mântuirii Neamului, dar și porți măiestru sculptate, troițe, acareturi etc. A fost nu numai dulgher, sculptor, designer și arhitect, ci și butnar și drănicer și tâmplar…
Acesta a fost ajutat permanent de fiul său, Vasile Hotico, care-i continuă, cu înaltă măiestrie, opera” – informează istoricul și publicistul maramureșean Teofil Ivanciuc.
Dumnezeu să-l odihnească!
1 Comentariu în această postare
Zaha
Odihnă veșnică!