Share
Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin la trecerea la Domnul a scriitorului Marian Ilea

Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin la trecerea la Domnul a scriitorului Marian Ilea

Scriitorul și omul de televiziune Marian Ilea – Un aristocrat al gândirii, scrisului și vorbitului frumos

În 1959 se năștea, în Ieudul Maramureșului, un copil pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu multe daruri. Fiecare om care vine în lume este un proiect unic și irepetabil al lui Dumnezeu, care hotărăște când, unde și din ce familie să ne naștem și ce misiune vom avea pe pământ.

Lumea în care venim este așa cum este ea, la venirea noastră. Dumnezeu, Care lucrează prin oamenii Săi, ne înzestrează cu capacitatea de a o vedea cu frumusețile și neajunsurile ei. Sădește, însă, în noi, de la naștere, dorința și voința firească de a o face mai bună, mai dreaptă mai frumoasă. Omul se naște creator datorită rațiunilor divine sădite în mintea, inima și sufletul său. Simțim devreme o chemare, care se numește vocație, și, dacă ne ascultăm glasul inimii și nu intervine ceva brutal și nefiresc în viața noastră, urmăm șoaptele Duhului Sfânt care se sălășluiesc întru noi la botez. Simțim că trebuie să fim lumină și să răspândim lumină în jurul nostru. Aceasta este misiunea omului și a creștinului în lume.

Pământul este locul unde Dumnezeu a hotărât să parcurgem călătoria vieții noastre. Este, de fapt, sau poate fi, paradis ori infern, depinde cum îl privim și cum trăim în relație cu viață de pe pământ. Astronauții care au avut șansa de a privi pământul din Cosmos, au înțeles cel mai bine acest lucru.

Efectul „Overview Effect” (Efectul de perspectivă) este una dintre cele mai profunde experiențe relatate de astronauți. Este o schimbare psihologică și filozofică care apare atunci când cineva privește pământul din spațiu.
Iată ce au zis marii astronauți: Edgar Mitchell, astronaut NASA, membru al Misiunii Apollo 14: „Dacă aș putea lua pe fiecare lider de Stat și să-l duc pe orbită pentru câteva minute, astfel încât să vadă pământul din spațiu, granițele ar dispărea din mințile lor și ar înțelege cât de mic și fragil este pământul nostru”. Dar și cât de măreț și plin de frumusețe este.

Ron Gara, alt astronaut celebru a spus: „Când vezi pământul din spațiu nu mai vezi granițe și conflicte, ci un singur sistem viu”.

De ce am citat aceste cugetări minunate? Pentru că, în misiunea lui pe pământ, scriitorul, arhitectul, creatorul, artistul are o imagine de perspectivă asupra lumii și frumuseții vieții de pe pământ.

Cred cu tărie că Marian Ilea, un scriitor prolific, un artist al condeiului, un maestru inspirat al influențării în bine și frumos a societății în care a trăit, a fost un fel de astronaut creștin care a scris cum a gândit și a trăit cum a scris, adică nobil.

Cred că prin cronicile lui pe care le-a scris despre Maramureș, despre Baia Mare, Baia Sprie și multe alte orașe din țară și din Europa a dorit să oglindească veșnicia frumuseții de inspirație divină și a reușit. Erau captivante emisiunile de televiziune la Maramureș TV pe care le făcea în țară și în diferite orașe europene. Într-un cuvânt, a fost un om cu un har special, dar pe care l-a dăruit celorlalți, creștin fiind, a înțeles că talanții primiți trebuiesc înmulțiți.

Așa l-am cunoscut și așa am călătorit împreună în epopeea vieții acesteia și îmi plăcea mult când nu mi se adresa cu finețuri și politețuri instituționale sau de salon. Mă întreba direct: „Ce faci Iustine?” Așa se vorbește între prieteni și am fost de aceeași parte a baricadei pentru adevăr, frumos, lumină și bucurie, lucrând fiecare în locul și din chemarea noastră pentru promovarea valorilor noastre identitare: credința în Dumnezeu, bunul simț pe care l-am învățat în familia creștină în care ne-am născut, cunoașterea tradițiilor și consolidarea lor cu tot ce au mai bun, frumos și nobil. Am lucrat pentru demnitatea, libertatea, frumusețea, nemurirea și dăinuirea Maramureșului.

Acum, când ne despărțim vremelnic, nu îi spun adio, expresie folosită în mod profan pentru despărțirea definitivă. Deși, dacă rostim acest cuvânt în limba franceză, „A Dieu” înseamnă „la Dumnezeu”. Adică ne vedem la Dumnezeu! Deci, i-aș zice ca unui prieten și frate: Să ai frățior, călătorie în lumină, spre lumina și slava Preasfintei Treimi și să ne revedem atunci când Dumnezeu va hotărî să mergem și noi pe aceeași cale pe care au mers părinții noștri în veșnicie.

Ne rămân, Mariane, clipele frumoase, vorbele tale bune de aristocrat și nobil în gândire, scris și viață, ne rămân cărțile tale și, cu lacrimă căzută pe inimă, îți mărturisim adevărul dureros: Cultura, literatura, televiziunea, viața și societatea vor fi tare sărace fără tine și greu îi va fi acestui ținut să găsească pe cineva care să-ți ia locul. De fapt, va fi imposibil.

Te îmbrățișăm cu inima și sufletul și rămâi în dragostea și rugăciunile noastre creștine care spun așa: Veșnica pomenire și amintire din neam în neam a celui care astăzi a luat calea spre Împărăția cea neînserată a Preasfintei Treimi, scriitorul Marian Ilea!

Sincere și părintești condoleanțe celor dragi și apropiați, azi greu încercați și îndurerați și în special fiului tău, Alexandru, căruia o să-i lipsești mult!

Dumnezeu să te ierte și să te odihnească prieten drag și prestigios, iubit de tot Maramureșul și de toată lumea culturii românești!

Baia Mare,
11 iunie 2025

† IUSTIN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Citește și

Marian Ilea va fi înmormântat în Baia Sprie, orașul pe care l-a iubit cel mai mult și l-a descris inegalabil în operele sale


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu