O nouă modalitate de a batjocori seniorii - 1 oră în urmă
Băimăreancă agresată într-un hotel din Turcia după ce a cerut o cameră decentă - 1 oră în urmă
Concertul de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” poate fi văzut în această sâmbătă pe Trinitas TV - 2 ore în urmă
Lansare de carte: „Alecsiu Latiș – o viață de mărturisire, slujire și apostolat la Baia Mare” - 3 ore în urmă
Program special de vizitare la Muzeul Satului Baia Mare în perioada Sărbătorilor Pascale - 3 ore în urmă
Locuri de muncă în străinătate - 3 ore în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a vernisat expoziția „COMORILE ROMÂNIEI din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” în orașe importante din Spania - 4 ore în urmă
Atelierele „Șezătoare în Postu’ Mare” au ajuns la copiii din Fântânele și Inău - 4 ore în urmă
”Vigilența face diferența” – o campanie de prevenire a propagării informațiilor false în mediul online - 4 ore în urmă
”Mecanisme interzise” la Galeria de Artă - 5 ore în urmă
Oficial: Maramureșul, lider național la volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal în primul semestru al anului, însă nu și la dosarele penale întocmite
Zilele trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat detalii referitoare la rezultatele controalelor din primul semestru al anului, cu privire la nerespectarea regimului silvic în fondul forestier, pe șoselele publice și în depozitele de material lemnos din România.
Controalele au fost efectuate peste tot în țară prin Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție, Gărzile Forestiere, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, dar și prin personalul silvic cu atribuții de control din cadrul ocoalelor silvice de regim.
Astfel, în primele șase luni ale anului, instituțiile MMAP au realizat un număr total de
106.000 de controale care s-au încheiat cu întocmirea a 1.100 de dosare penale.
Peste 95% din acestea, respectiv 1.052, au fost încheiate pentru cazuri de tăieri
ilegale identificate în teren. Oficialii au anunțat că așteaptă ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori și că, odată cu adoptarea Codului Silvic se va dubla, cel puțin, întrucât orice furt de lemn va fi considerat infracțiune. Potrivit cifrelor oficiale furnizate de ministerul de resort, s-au efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemos pe șoselele țării și, zilnic, de la începutul anului, au fost surprinse peste 12 transporturi ilegale de material lemnos.
Conform raportului de control, județele unde au fost identificate cele mai multe
infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiș (68), Argeș (61) și Mureș (58). Cât privește cele mai mari volume de masă lemnoasă tăiată ilegal, acestea au fost descoperite în județele: Maramureș – 104.091 mc, Timiș – 5.470 mc, Bistrița – 3.400 mc, pe raza de control a Gărzii Forestiere Oradea – 3.169 mc, Sibiu – 3.024 mc, Mureș – 3.080 mc, Suceava – 2.456 mc. Maramureșul nu numai că este pe primul loc, dar înregistrează un număr de mc aproape dublu față de locul al doilea.
Așadar, avem parte de un potențial paradox. La volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal, Maramureșul este lider detașat, însă la numărul de dosare penale întocmite, județul nostru nu figurează în clasamentul făcut public de MMAP. Între timp, autoritățile centrale au anunțat că a fost finalizat sistemul SUMAL, care le va permite să monitorizeze fenomenul. SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotărâre de Guvern după ani de tergiversări, fiind acum în etapa de implementare, peste tot în țară.
C.Ț.