Share
Într-o zi de 16 mai se sărbătorește Lumina

Într-o zi de 16 mai se sărbătorește Lumina

Ziua internaţională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul, Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii diverse precum comunicaţii, potrivit www.lightday.org.  UNESCO subliniază faptul că Ziua internaţională a luminii nu este doar despre lasere şi ştiinţă, ci include şi aspecte ale artei, culturii sau divertismentului. În acest sens, iniţiatorii arată că lumina este un subiect de inspiraţie pentru multe discipline şi este catalizatorul perfect pentru a promova educaţia ştiinţifică în rândul tinerilor.

Noi, oamenii, vedem undele de lumină vizibilă ca „culori ale curcubeului”, fiecare având propria lungime de undă. De la cel mai lung la cel mai scurt, acestea includ: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru și violet. Există anumite tipuri de lumină pe care animalele le pot vedea, iar noi nu. De exemplu, păsările pot vedea în lumina ultravioletă, care conține valuri mai scurte decât lumina vizibilă, dar mai lungi decât razele X. Șerpii, precum și unele insecte și pești, pot vedea lumina infraroșie, pe care oamenii nu o pot vedea, dar o pot simți sub formă de căldură.

Ziua internaţională a luminii este o iniţiativă globală care oferă, anual, oportunitatea de apreciere continuă a luminii şi a rolului pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltare durabilă şi în domenii diverse precum medicina, comunicaţiile sau energia. Lumina este sursa de energie a Pământului. Fără lumină, plantele nu ar fi capabile să creeze energie prin fotosinteză. Mai simplu spus, lumina este substanța vieții pe Pământ și, fără ea, viața ar înceta să mai existe.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu