Lege pentru susținerea producătorilor maramureșeni - 15 minute în urmă
De ce este important managementul deșeurilor pentru companii? - 18 minute în urmă
Sărbătorile nu sunt despre depresie și singurătate! - 40 minute în urmă
Ansamblul „Transilvania” și Grigore Leșe au colindat la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 1 oră în urmă
Elevul sighetean Darius Alexandru Sindreștean a fost premiat de Societatea de Chimie din România cu Medalia Petru PONI - 2 ore în urmă
Strămutarea sezonieră a turmelor de oi, inclusă în patromoniul UNESCO - 2 ore în urmă
Poveste de iarnă la Coruia. De Hramul bisericii va fi lansată o broșură cu informații depre istoria bisericii de lemn - 13 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, joi, 7 decembrie - 14 ore în urmă
Să ajutăm o familie cu doi copii mici din Chiuzbaia să-și refacă locuința distrusă de incendiu - 16 ore în urmă
Râurile din județ, ținute sub observație. Specialiștii fac permanent măsurători - 17 ore în urmă
Maramureșul a fost prezent la seminarul coregrafic „Magia dansului” de la Tulcea
În perioada 10-15 septembrie, la Tulcea a avut loc cea de a XI-a ediţie a Seminarului Coregrafic „Magia dansului”.
Au participat peste 80 de dansatori, maeștri și profesori coregrafi din majoritatea zonelor folclorice ale țării, dar și reprezentanți ai instituțiilor de cultură și iubitori ai dansului tradițional românesc, atât din țară, cât și de peste hotare (Anglia).
La această ediție s-au predat jocuri tradiționale din Moldova, Muntenia, Oltenia, Maramureș și Țara Oașului. Județul Maramureș a fost reprezentat de Georgiana Irimuș, membră a Ansamblului folcloric „Tulnicul” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Baia Mare și maestrul coregraf prof. Grigore Simionca, reprezentând Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, care au predat câteva dintre cele mai reprezentative jocuri din zona Maramureșului istoric, dar și Danțul din Țara Oașului.
„Este o mândrie și o mare bucurie să participi la astfel de Seminarii, să reprezinți cu profesionalism folclorul și să promovezi cultura tradițională din zona de proveniență în scopul cunoașterii, valorificării și conservării, valori care trebuiesc transmise urmașilor. Rezultatul și obiectivul fiind promovarea dansului popular autentic românesc specific fiecărei regiuni în parte.
Organizatorii și participanții la eveniment, au apreciat modul profesionist de predare a jocurilor din zona noastră, dar și complexitatea și autenticitatea acestora. Demn de laudă și de remarcat este faptul că la astfel de evenimente există solidaritatea de breaslă, pasiunea, dragostea și respectul față de jocul tradițional românesc, care va dăinui atâta timp cât există oameni de calitate interesați în a-l păstra și a-l transmite din generație în generație”, informează prof. Grigore Simionca.
Foto – Angelica Simionca