Share
Maramureșul a fost prezent la seminarul coregrafic „Magia dansului” de la Tulcea

Maramureșul a fost prezent la seminarul coregrafic „Magia dansului” de la Tulcea

În perioada 10-15 septembrie, la Tulcea a avut loc cea de a XI-a ediţie a Seminarului Coregrafic „Magia dansului”.

Au participat peste 80 de dansatori, maeștri și profesori coregrafi din majoritatea zonelor folclorice ale țării, dar și reprezentanți ai instituțiilor de cultură și iubitori ai dansului tradițional românesc, atât din țară, cât și de peste hotare (Anglia).

La această ediție s-au predat jocuri tradiționale din Moldova, Muntenia, Oltenia, Maramureș și Țara Oașului. Județul Maramureș a fost reprezentat de Georgiana Irimuș, membră a Ansamblului folcloric „Tulnicul” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Baia Mare și maestrul coregraf prof. Grigore Simionca, reprezentând Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, care au predat câteva dintre cele mai reprezentative jocuri din zona Maramureșului istoric, dar și Danțul din Țara Oașului.

„Este o mândrie și o mare bucurie să participi la astfel de Seminarii, să reprezinți cu profesionalism folclorul și să promovezi cultura tradițională din zona de proveniență în scopul cunoașterii, valorificării și conservării, valori care trebuiesc transmise urmașilor. Rezultatul și obiectivul fiind promovarea dansului popular autentic românesc specific fiecărei regiuni în parte.

Organizatorii și participanții la eveniment, au apreciat modul profesionist de predare a jocurilor din zona noastră, dar și complexitatea și autenticitatea acestora. Demn de laudă și de remarcat este faptul că la astfel de evenimente există solidaritatea de breaslă, pasiunea, dragostea și respectul față de jocul tradițional românesc, care va dăinui atâta timp cât există oameni de calitate interesați în a-l păstra și a-l transmite din generație în generație”, informează prof. Grigore Simionca.

Foto – Angelica Simionca


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu