Share
Lucrarea „Badea Gheorghe de Băsești” a pictorului Mircea Hrișcă, expusă la Centrul Artistic Baia Mare

Lucrarea „Badea Gheorghe de Băsești” a pictorului Mircea Hrișcă, expusă la Centrul Artistic Baia Mare

Muzeul Județean de Artă „Centru Artistic Baia Mare” a expus, gratis, pe 1 Decembrie lucrarea „Badea Gheorghe de Băsești”, semnată de pictorul Mircea Hrișcă.

Lucrarea poate fi admirată pe lângă expoziția permanentă „Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiții și inovații” și expoziția temporară „100 de Ani de Grafică românească/500 de Ani de Gravură Europeană”.

Portretul „artizanului Marii Uniri” este expus chiar de Ziua Națională a României, având în vedere rolul important pe care l-a avut acesta la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Lucrarea este însoțită de un text semnat de muzeografa dr. Eniko Botiș. „Una dintre cele mai semnificative figuri ale Marii Uniri a fost cea a lui Gheorghe Pop de Băsești (1835 – 1919), cel care în calitate de președinte al Partidului Național Român a condus Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, care a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României”, spune autoarea textului ce însoțește lucrarea.

Muzeul Județan de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” deține în patrimoniul său unul dintre cele mai interesante portrete ale remarcabilului luptător pentru libertatea și unitatea națională a românilor, realizat de artistul plastic, Mircea Hrișcă (1931-1988), mai arată autoarea.

„Printr-un discurs plastic pur laconic, Mircea Hrișcă surprinde cu deosebită pregnanță personalitatea omului politic supranumit de contemporanii săi «badea Gheorghe», eminent fiu al plaiurilor sălăjene”, mai spune ea.

Biografia unui politician

George Pop s-a născut în comuna Băsești, aflată în județul Sălaj la acea vreme. A absolvit Facultatea de Drept din Oradea în 1859 și imediat a fost mobilizat în armata austriacă în războiul franco-italo-austriac.

După eliberarea sa de pe front, începând cu anul 1860 Gheorghe Pop de Băsești se angajează în viața politică, militând până la sfârșitul vieții pentru susținerea luptei naționale a românilor transilvăneni, misiune care se va încheia cu istoricul act de la 1 Decembrie 1918, mai arată muzeografa.

Între 1872-1881 a fost activ în cadrul Parlamentului de la Budapesta, unde va deține calitatea de deputat ales de alegătorii români și maghiari din cercul electoral Cehu Silvaniei. În această calitate, va duce o luptă susținută împotriva legilor școlare discriminatorii din 1868 și 1879, împotriva legii naționalităților, a legii electorale și a legii presei, mai scrie Eniko Botiș.

A susținut învățământul românesc

De altfel, George Pop de Băsești a sprijinit învățământul, premiind învățătorii care instruiau cei mai mulți analfabeți. În fiecare an primii doi învăţători, care instruiau cel mai mare număr de analfabeţi, erau premiaţi cu câte o vacă cu viţel şi o scroafă cu purcei. Aceste premii s-au acordat şi în perioada 1894-1895, când George Pop era închis la Vacz, în urma procesului memorandiştilor.

„Cu siguranță, actul de la 1 Decembrie 1918 prin convocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, unde octogenarul tribun este ales în funcția de președinte, reprezintă momentul de apogeu al militantismului său politic”, mai scrie muzeografa. Ea mai explică apoi că lucrarea și prezentarea biografiei omului politic este un omagiu din partea Muzeului de Artă a celui care a marcat istoria României într-un moment de răscruce, dar și pentru a evidenția valoarea lucrării realizate de celebrul pictor. „Portretul istoric realizat de pictorul Mircea Hrișcă a intrat în patrimoniul instituției noastre muzeale în anul 1969 prin achiziție, la scurt timp după absolvirea de către artist a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, promoția 1963, unde acesta studiase pictura sub corectura lui Corneliu Baba. Compoziția este reprezentativă pentru soluțiile estetice inovatoare aduse genului, într-o epocă artistică dominată de șabloanele impuse de arta realismului socialist”, a mai arătat muzeografa.

Politicianul care și-a donat averea

George Pop de Băsești este politicianul care și-a donat averea bisericii. El și-a scris testamentul în 1914, odară cu începerea rzboiului și având în vedere vârsta înaintată. Astfel, pe 11 noiembrie 1914, împreună cu fiica sa, Elena, s-a prezentat în fața notarului din Dej Otto Schilling şi a canonicului de Blaj, Iosif Hossu, unde și-a scis testamentul prin care își dona întreaga avere Capitalului mitropolitan din Blaj, <spre mărirea atotputernicului Dumnezeu şi în favorul desvoltării culturale a poporului român>”.

Pentru asta însă, a solicitat înființarea unei școli populare agricole, burse pentru studenţi şi elevi, înfiinţarea altor instituţii culturale româneşti, îngrijirea bisericii şi a şcolii româneşti din Băseşti şi cămin pentru cei care se vor distinge în domeniul literaturii şi educaţiei. Averea sa a fost evaluată la peste 4 milioane de coroane.

Angela SABĂU


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu