Share
Lecție de dăruire: Învățătoarea care oferă o șansă unor copii defavorizați, făcând cu ei ore gratuit

Lecție de dăruire: Învățătoarea care oferă o șansă unor copii defavorizați, făcând cu ei ore gratuit

Învățătoarea Ioana Hochia și-a pus propria casă din Firiza la dispoziția copiilor, cu care a făcut lecții after school.

Ea le oferă micuților cursuri gratuite la un after school pe care l-a deschis inițial în casa sa. Însă după ce casa ei a devenit prea mică, s-au mutat într-o clădire mai mare, unde a avut surpriza să i se alăture zeci de voluntari.

Dimineața, ea predă la Liceul de Arte din Baia Mare, iar după masa, se ocupă de copiii din cartierul Firiza. Ea le oferă o șansă la o viață mai bună acestor copii, la o educație. Le deschide orizontul și îi îndeamnă să meargă cu curaj înainte.

Ea se ocupă de acești micuți de 15 ani, oferindu-le meditații gratuit.

Primul voluntar care i s-a alăturat a fost soțul ei, iar ani mai târziu, chiar tineri care au trecut prin „mâna” ei la after school.

Copiii o întâmpină cu veselie și se simt bine alături de ea. Ea știe că jocul este cel mai bun limbaj al copiilor și așa a ajuns la inima lor.

„Am ajuns învățătoare dintr-o pură întâmplare. În 2006 am dat examen la Academia de Poliție, unde am căzut. Nu mai erau locuri, și așa am ajuns să fac Pedagogia”, a spus ea la Antena 1. Eșecul nu a descurajat-o și asta este ceea ce îi învață și pe micuți. „Doar prin intermediul educației poți ajung sus”, le spune ea micuților. Dar ei știu deja asta și o dovedesc spunând odată cu ea acest lucru, în cor.

Ioana Hochia îi învață pe copii ce înseamnă să fii un lider în comunitate, le deschide orizontul și le oferă o șansă să descopere lumea cărților.

Astfel, după ce a ajuns în învățământ, în 2008 a deschis un after school în propria casă. De asemenea, o cameră a devenit bibliotecă. Toate acestea, doar din dorința de a ajuta copiii care trăiesc în carteirul mărginaș, Firiza.

Zeci de copii au ajuns să învețe în casa ei și o mulțime de voluntari i s-au alăturat, de toate vârsetle.

Astăzi, orele de after school au loc într-o clădire mai mare, iar copiii primesc aici lecții de muzică, pictură, ori croitorie.

„Nu m-am gândit că de la un vis pe care-l aveam eu și credeam că o să-l fac singură, o să ajung să implic atâția oameni. Proiectul acesta la început a fost un proiect mic, însă acum are o altă amploare”, mai spune ea pentru aceași sursă.

Angela SABĂU

Citește și

Ioana Hochia – omul potrivit la locul potrivit; Să o ajutăm să pună Școala din Firiza pe picioare!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu