Share
La început de vară: Și județul Maramureș, și municipiul Baia Mare, în țara noastră, sunt în topul cădurii, arată statistica oficială meteorologică!

La început de vară: Și județul Maramureș, și municipiul Baia Mare, în țara noastră, sunt în topul cădurii, arată statistica oficială meteorologică!

La început de vară: Și județul Maramureș, și municipiul Baia Mare, în țara noastră, sunt în topul cădurii, arată statistica oficială meteorologică!

Timp de 7-9 zile, ne-am confruntat cu primul val de căldură mai serios din această vară! Variază, de la 7 la 9 zile, întrucât căldura s-a instalat treptat și a afectat mai multe zile mai mult aria vestică a Maramureșului.

Primele semne ale căldurii s-au resimțit în 27-28 iunie, iar în 29 iunie deja am avut valori termice foarte ridicate. Primul vârf de căldură a fost în 30 iunie-1 iulie, iar al doilea în 4-5 iulie, dar și în 2-3 iulie, valorile au fost mult mai ridicate decât ar fi normal.

Prima atenționare meteorologică mai serioasă a fost emisă pentru zilele de 29 și 30 iunie, respectiv 1 iulie, și a însemnat cod portocaliu pentru aria geografică joasă și cod galben pentru aria geografică înaltă. În 29 iunie s-au stabilit primele recorduri, astfel că patru stații din cinci din Maramureș, Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag (excepția fiind stația meteo Iezer), bifau recordurile lunii iunie din istoria măsurătorilor. Cea mai mare valoare, Baia Mare, 35.9 grade. Ziua de 30 iunie s-a dovedit a fi și mai fierbinte. S-a emis cod roșu pentru aria geografică joasă și cod galben pentru aria geografică înaltă. Din nou, s-au bătut recorduri ale lunii iunie, la cele patru stații mai sus amintite, cea mai mare valoare fiind în Baia Mare, 37 grade (37 grade am avut și la Ulmeni). Indicele temperatură-umezeală a depășit frecvent pragul critic de 80 unități, caracterizând disconfort termic.

Prima zi a lunii iulie a venit cu un regim termic similar și noi recorduri bătute pentru această vară, la toate cele cinci stații meteorologice mari din Maramureș. Recordul absolut a fost în Baia Mare de 37,6 grade. Indicele temperatură-umezeală a doborât și el un record al acestui început de vară, 82,2 unități, în Baia Mare, la orele după-amiezii. La nivelul țării, recordul a fost la Săcuieni, Bihor, 39,8 grade, care s-a dovedit a fi și cel mai fierbinte loc din țară, per total.

La Sighetu Marmației, arată reprezentanții rețelei Meteo Maramureș, s-au înregistrat, în total, 18 zile fără ploaie și vreme deosebit de caldă, din care, în 4 zile, valorile termice au depășit pragul de caniculă, 35 grade.

În Baia Mare, s-au înregistrat sub 9 l/mp cantitatea de precipitații, în aproape o lună de zile, exceptând ploaia din seara/noaptea de 5 iulie. Am avut vreme deosebit de caldă din 27 iunie până în 5 iulie, valorile termice depășind zilnic 30 grade și în cinci zile s-a trecut de 35 grade, respectiv în 30 iunie, 1 iulie și 5 iulie, am avut cel puțin 37 grade (37 grade în 30 iunie, 37,6 grade în 1 iulie, 37,2 grade în 5 iulie). Noroc cu ploile care și-au făcut loc începând cu noaptea de 5 iulie, care au potolit acum canicula, arșița, care a pus stăpânire pe noi în ultima perioadă. Trebuie remarcat faptul că am avut momente în care în Baia Mare, cu toate că nu era, spre exemplu, cod roșu, a fost mai cald decât în zonele sub incidența atenționării. Spre exemplu, în după-amiaza de 5 iulie, în Baia Mare erau 37 grade și ITU de peste 80, acest lucru fiind valabil doar în Săcuieni, Bihor, polul căldurii în acest episod de caniculă, și Arad. Tot Baia Mare și Arad s-au aflat pe primele locuri în top în mai multe momente din după-amiezele caniculare din aceste zile. În 1 iulie, spre exemplu, la un moment dat din după-amiază aici era cel mai cald din țară, peste 37 grade. Mai mult, temperatura resimțită a fost 37-39 grade dinainte de prânz până către seară, cu vârfuri de 40-41 grade în special în 30 iunie și 1 iulie. Așadar este clar că aria noastră maramureșeană în prezent este printre cele mai calde din țară, dacă vorbim despre acest capitol de arșiță puternică, acest val de căldură persistent. Vremea va fi acum răcoroasă, în 7 iulie va fi o încălzire, după care iarăși puțină instabilitate atmosferică. Dar încă ne așteaptă valuri de caniculă, vara fiind încă la început. Viitorul pare a fi în jurul mijlocului lunii iulie, arată acum modelele meteorologice existente în prezent.

C.Ț.

Citește și

Avem arșiță în continuare: Și în Maramureș atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape încă jumătate de săptămână! Iarăși căldură!

Exclusiv DirectMM: Arșiță Adevărată: Și în Maramureș record meteorologic iarăși marcat la stația specială a Băii Mari! Iată care este noua valoare!

Exclusiv DirectMM: Arșiță Adevărată: Azi în Maramureș record meteorologic nou marcat la stația specială din Baia Mare! Iată care este noua valoare!

Cod roșu de arșiță: În județul Maramureș atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape toată săptămâna în curs! Anunțul emis de ANM!

Arșiță în toată regula: Canicula din Maramureș a venit la după-amiază cu valori resimțite de 39-40 grade, fiind și primele din vara aceasta la noi!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu