Share
Cod roșu de arșiță: În județul Maramureș atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape toată săptămâna în curs! Anunțul emis de ANM!

Cod roșu de arșiță: În județul Maramureș atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape toată săptămâna în curs! Anunțul emis de ANM!

Cod roșu de arșiță: În județul Maramureș atenționarea meteorologică de caniculă este valabilă aproape toată săptămâna în curs! Anunțul emis de ANM!

Vreme caniculară în Maramureș în intervalul viitor. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționarea emisă anterioară și din cod portocaliu avem acum cod roșu!

Trebuie să arătăm că în Maramureș vom avea cod roșu valabil în ariile joase din județ și galben în zona montană înaltă. Momentan vorbim despre zilele de 30 iunie și 1 iulie, dar s-ar putea să ne obișnuim ca în weekend să avem noi atenționări, atât de vreme caldă, cât și de instabilitate atmosferică.

Aavem un cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat valabil în 30 iunie și 1 iulie. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. Avem un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat valabil tot în 30 iunie și 1 iulie. Zone afectate: local Banat, Transilvania și Moldova. În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme. Și avem un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie. Zone afectate: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

Este cea de-a doua cea mai timpurie atenționare de cod roșu de caniculă din istoria măsurătorilor din România și prima din vara aceasta. Pe locul 1 all-time se află cea emisă în 23 iunie 2021 pentru zilele de 24 și 25 iunie. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu