Share
Klaus Iohannis: România a arătat că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen

Klaus Iohannis: România a arătat că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen

România a arătat, o dată în plus, că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă graniţele externe, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dusseldorf.

„România a arătat, o dată în plus, că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă graniţele externe. O decizie în favoarea aderării României la Schengen în acest an va reprezenta un semnal foarte important pentru cetăţenii noştri de apartenenţă şi încredere în proiectul comun european”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că premiul acordat are o semnificaţie aparte pentru el, dar mai ales pentru cetăţenii României, care sunt cetăţeni pro europeni convinşi, profund ataşaţi valorilor europene democratice pentru care în trecut au făcut sacrificii enorme.

„Democraţia este o valoare europeană fundamentală şi, împreună cu statul de drept şi drepturile omului, reprezintă temelia Uniunii Europene şi a modului nostru de viaţă. Aceste valori sunt interdependente. Drepturile omului pot fi respectate numai într-o societate în care instanţe independente garantează protecţia lor şi în care poate exista o dezbatere democratică şi informată, cu o presă independentă şi o societate civilă activă”, a spus Iohannis.

El a adăugat că importanţa acestor valori, ca şi importanţa unităţii şi solidarităţii europene au fost relevate cu atât mai mult de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi de consecinţele sale.

„A devenit astfel, mai evident ca niciodată, cât de necesar este întărirea angajamentului comun faţă de proiectul european şi faţă de spaţiul comun de democraţie, securitate şi prosperitate. UE a demonstrat că are capacitatea de a crea mecanisme şi instituţii capabile să garanteze securitatea statului de drept şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor săi. Împărtăşim cu toţii aceste valori, iar provocările cu care se confruntă Europa în această perioadă ne reamintesc că trebuie să luptăm pentru ele în fiecare moment”, a declarat preşedintele României.

El a menţionat că România este profund angajată să respecte drepturile omului şi demnitatea umană şi să acţioneze pentru pace şi libertate, iar provocările de astăzi confirmă faptul că este nevoie de o Uniune mai puternică şi mai rezilientă.

„Solidaritatea şi viziunea noastră comună trebuie construite în mod programatic. Nu putem să facem faţă unor provocări majore cum sunt schimbările climatice sau migraţia decât împreună, prin cooperare strânsă la nivel european. La fel şi în ceea ce priveşte capacitatea şi hotărârea noastră comună de a răspunde adecvat imperativului de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii Rusiei. Acest sprijin trebuie direcţionat şi către statele afectate indirect de războiul dus de Rusia”, a afirmat Iohannis.

El a mai adăugat că România s-a arătat solidară prin sprijinul prompt şi multi-dimensional acordat Ucrainei, prin asistenţa acordată refugiaţilor ucraineni, aici fiind vorba de peste 4,3 milioane de refugiaţi care au tranzitat frontiera, din care aproape 100.000 au rămas în ţara noastră.

De asemenea, a fost asigurat tranzitul a peste 15,5 milioane tone de cereale ucrainene şi alte produse agricole ucrainene, care reprezintă mai mult de jumătate din ceea ce a fost exportat din Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, Premiul Civic German, conferit de Fundaţia Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii la Castelul Benrath, din Dusseldorf, Republica Federală Germania, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Fundaţia Civică Bad Harzburg a decis acordarea Premiului Civic German preşedintelui Klaus Iohannis pe baza evaluării întregii sale cariere politice, punând accentul pe susţinerea convieţuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democraţie şi pluralism, restaurarea şi modernizarea oraşului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticorupţie şi ataşamentul faţă de ideea Europei unite.

Duminică, şeful statului va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor. Ceremonia va avea loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

Administraţia Prezidenţială arată că decizia de acordare a Premiului Franz Werfel preşedintelui României reprezintă o recunoaştere a activităţii sale în domeniul promovării drepturilor omului şi a bunei convieţuiri între grupurile etnice, de-a lungul carierei sale politice. Laudatio va fi susţinută de Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene şi fost prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg.

Premiul Civic German este acordat de către Fundaţia Civică Bad Harzburg, Germania. Fundaţia a fost înfiinţată în 1988 ca asociaţie independentă, nepartizană, formată din personalităţi care se angajează să păstreze şi să promoveze democraţia şi toleranţa în Germania şi Europa. Obiectivul declarat al Fundaţiei este să facă democraţia tangibilă, în primul rând prin stimularea dialogului cu cetăţenii şi reprezentanţii acestora din Germania.

Pe lângă dezbateri şi acţiuni referitoare la probleme politice şi sociale actuale, asociaţia acordă din 1995 Premiul Civic German unor personalităţi publice care au avut o contribuţie deosebită la promovarea democraţiei şi a binelui comun.

Printre laureaţii premiului se află fostul preşedinte al Bundestagului, Norbert Lammert, fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cunoscutul disident şi fost preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, primul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, şi foştii preşedinţi federali Richard von Weizsacker şi Roman Herzog.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat de Centrul împotriva expulzărilor din Bonn, Germania. Centrul a fost fondat în 2000 ca proiect al Federaţiei Expulzaţilor din Germania, urmărind să contribuie la combaterea expulzărilor şi a genocidului ca arme politice la nivel global şi de a contribui astfel la înţelegerea între popoare, reconciliere şi convieţuire paşnică.

Centrul împotriva Expulzărilor acordă, din 2003, premiul Franz Werfel pentru drepturile omului unor personalităţi sau grupări care au avut o contribuţie deosebită la combaterea încălcării drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea cu intenţie a grupurilor naţionale, etnice, rasiale ori religioase.

Printre laureaţii premiului se regăsesc fostul preşedinte german Joachim Gauck, scriitoarea Herta Muller, istoricii Karl Schlogel şi Michael Wolffsohn şi regizorul Rick Ostermann, potrivit Agerpres.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu