Share
”Nu suntem o țară de primate”: bătăușii motociclistului belgian cu casă în Băița au fost arestați pentru 30 de zile

”Nu suntem o țară de primate”: bătăușii motociclistului belgian cu casă în Băița au fost arestați pentru 30 de zile

A vuit presa despre faptul că un motociclist belgian a fost snopit în bătaie de niște ciobani din Bistrița Năsăud. Motociclistul belgian e Michel Dumoulin (61 de ani – foto), campion de enduro, campion mondial de raliu, cunoscut în toată lumea sportului cu motor pe care îl practică de la 10 ani.  Și un îndrăgostit de România, care are domiciliul și în țara noastră căci, în urmă cu 23 de ani, și-a cumpărat o casă în Băița de Maramureș. De fapt, el chiar se declară maramureșean

Michel, împreună cu alți doi motocicliști, Mihăiță  ”Comura” Noghi și fiul său Radu  – coborau pe drum forestier pietruit, traseu turistic marcat din Bistrița Năsăud.  Mihăiță Noghi relatează cum au decurs lucrurile într-o postare intitulată ”Filmul neregizat, needitat, necenzurat din Poiana Andreichii”. Și oferă și genericul acestei producții: : ”Actor principal: Michel Dumoulin; actori secundari: proprietarul și ciobanii stânei; în alte roluri: Radu Moldovan, soția și copiii unuia dintre  actorii din rolurile secundare; cameraman: subsemnatul”. Redăm forșpanul acestui film, așa cum l-a prezentat realizatorul lui.

La coborâre pe lângă o stână din acea poiană, niște cai legați în lateralul unei căruțe s-au speriat, iar când au luat-o la fugă, au răsturnat-o. Motocicliștii au oprit după vreo 100 de metri, mergând să vadă dacă sunt daune. Dar câțiva dintre ciobani au pornit în fugă spre ei, cu bâte și pietre în mâini, înjurând și amenințând. Mihăiță, fiind din zonă, știa că acești ciobani sunt cunoscuți pe toată Valea Bârgăului pentru agresivitatea lor și pentru că-și fac singuri dreptate cu ”pari/securi/cuțite”.

Localnicul a dat semnalul de retragere, mai ales că se temea pentru Radu, fiul lui de 14 ani. Însă belgianul nu l-a ascultat și a rămas să discute, să-și ceară scuze și să plătească dacă sunt daune. După vreo 20 de minute de discuții și îmbrânceli, ciobanii l-au bătut cu bâtele pe Michel. Mihăiță românul și-a pus la adăpost fiul și apoi s-a apropiat de scena bătăii și a filmat-o pentru a exista probe – știind că doar pe bază de martori va fi greu de demonstrat agresiunea – și a sunat la 112. Ciobanii au tăiat cauciucul de la motocicleta belgianului de Maramureș și l-au ținut într-o colibă, până nu le aduce cineva 500 euro, pretinși pentru că s-ar fi rupt ceva la căruță.

Între timp au apărut polițiștii, l-au eliberat pe Michel și i-au identificat pe scandalagii.

Cei trei agresori – Cristian-Cornel Galben, Aurel Serețean și  Toader Rînziș  – au fost arestati pentru o perioadă de 30 de zile. Ei sunt cercetați pentru mai multe acuzații: lovire și vătămare, privare de libertate în mod ilegal, șantaj și distrugere de bunuri. ”Justiția funcționează în România, nu suntem o țară de primate” și-a intitulat postarea Mihăiță Noghi, ”cameramanul” care a filmat toată tărășenia, după ce a aflat de aceste arestări.

Michel Dumoulin a declarat că, în pofida celor întâmplate,  rămâne în continuare un îndrăgostit de România și un promotor al ei, considerând un caz izolat și nereprezentativ ceea ce s-a întâmplat în Poiana Andreichii.

Sursă: @bistrita.moto

Lasă un comentariu