Share
La un an de la tragedia de la Jibou, șoferița a fost condamnată: a primit nouă luni cu suspendare pentru fiecare colegă care a murit în accident

La un an de la tragedia de la Jibou, șoferița a fost condamnată: a primit nouă luni cu suspendare pentru fiecare colegă care a murit în accident

Astăzi se împlinește un an de la tragicul accident care a bulversat nu doar Maramureșul, ci întreaga țară. În 17 mai 2018, cinci studente din Maramureș se întorceau cu mașina de la Cluj Napoca, de la festivitatea de absolvire a facultății pe care au urmat-o în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. E vorba de Sara Pop (Sălsig – care-și adjudecase și titlul de șefă de promoție), Claudia Bărbos (Ciocotiş), Mădălina Pârja și Maria Şteţ (Sat Şugatag) și cea care conducea mașina, Sanda Ungur (Răzoare).

Seara pe la 18.00, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe şoseaua de centură a Jiboului, mașina a fost lovită de trenul Baia Mare – Jibou. Impactul a fost teribil și le-a lăsat fără viață pe patru dintre cele cinci studente. A supraviețuit, rănită, doar șoferița Sanda Emanuela Ungur. Dosarul prin care ea era acuzată de ucidere din culpă a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou prin luna noiembrie.

Ulterior, Sanda Ungur a semnat un ”acord de recunoaştere a vinovăţiei”, prin care accepta încadrarea juridică și pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Plus alte obligații, cum ar fi prezentarea la Serviciul de Probaţiune sau primirea în vizită a consilierilor de probațiune. Dar și perspectiva ca suspendarea pedepsei să fie revocată, dacă în interiorul termenului de încercare va săvârși vreo infracţiune în mod voit. Asupra acestui acord urma să se pronunțe instanța. Și a făcut-o acum două zile. Prin Hotărârea nr.115/15.05.2019, pronunțată în dosarul 434/1752/2019, instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției și – pe cale de consecință – pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Întâmplarea face ca ultima modificare făcută în acest dosar să fie 17.05.2019, adică exact la un an de la cumplita întâmplare.

Rivulus Dominarum

Astfel, Sanda Ungur a primit câte 9 luni de închisoare – și aceea cu suspendare -, respectiv câte un an de încercare pentru fiecare dintre colegele care și-au pierdut viața în tragicul accident. Însă sentința nu e definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile.

Lasă un comentariu