Share
La aproape 18 luni de la tragedia de la Jibou, se reia urmărirea penală a șoferiței care a provocat accidentul cu patru studente decedate

La aproape 18 luni de la tragedia de la Jibou, se reia urmărirea penală a șoferiței care a provocat accidentul cu patru studente decedate

În 17 mai 2018, cinci studente din Maramureș se întorceau cu mașina de la Cluj Napoca, de la festivitatea de absolvire a facultății pe care au urmat-o în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. E vorba de Sara Pop (Sălsig – care-și adjudecase și titlul de șefă de promoție), Claudia Bărbos (Ciocotiş), Mădălina Pârja și Maria Şteţ (Sat Şugatag) și cea care conducea mașina, Sanda Ungur (Răzoare).

Seara, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe şoseaua de centură a Jiboului, mașina a fost lovită de trenul Baia Mare – Jibou. Impactul a fost teribil și le-a lăsat fără viață pe patru dintre cele cinci studente. A supraviețuit, rănită, doar șoferița Sanda Emanuela Ungur. Dosarul prin care ea era acuzată de ucidere din culpă a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou prin luna noiembrie. Sanda Ungur a semnat un ”acord de recunoaştere a vinovăţiei”, prin care accepta încadrarea juridică și pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani.  Astfel, la un an după tragedie, Sanda Ungur a primit câte 9 luni de închisoare (și aceea cu suspendare) și câte un an de încercare pentru fiecare dintre colegele care și-au pierdut viața în teribilul accident. Însă sentința nu era definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile. Și a fost atacată de 20 dintre aparținătorii  studentelor decedate.

Ieri, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate celor 20 de apelanți, a desființat sentința  penală (nr.115/15,05.2019) a Judecătoriei Jibou, a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi a trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.

De remarcat faptul că a avut loc o singură ședință a instanței (în 17 septembrie), doar sentința a fost amânată de două ori cu câte o săptămână: o dată pentru 24 septembrie și apoi pentru 1 octombrie.

 

 

Lasă un comentariu