Share
Instanța l-a pus la colț pe borșeanul ”Colț Alb”: 7 luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității

Instanța l-a pus la colț pe borșeanul ”Colț Alb”: 7 luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității

La mijloc de februarie 2018, salvamontistul borșean Sorin Apostol se încălzea la un ceai cu un prieten, în localul ”Luca”, după ce amândoi ajutaseră o femeie care a căzut pe gheață și și-a fracturat piciorul.

”După un timp intră individul (Ilie Cornel Gherlan, alias Colț Alb – n.n.), ne salută, dau mâna cu el și, fără niciun motiv a început sa mă amenințe cu moartea, invocând diverse motive banale. Am încercat să discut cu el civilizat, dar nicio șansă. M-a lovit cu pumnul direct în față,  în cel mai laș și mișelesc mod posibil” –  relata la acea vreme victima, care a ajuns la spital (vezi foto).

”Copiii mă sună și nu înțeleg de ce nu am ajuns aseară acasă și de ce nu i-am dus dimineață la școală […]  Azi am fost eu, mâine urmați voi, copiii voștri, frații voștri, părinții voștri. Întrebarea mea este: ce facem? Ne așteptăm rândul? Sau începem să ne implicăm?” – a fost întrebarea la care Sorin Apostol a răspuns ulterior, prin acțiuni concrete de mare impact.

Agresorul Ilie Cornel Gherlan a fost reținut pentru 24 de ore și cam atât. Restul a rămas în seama instanței, care a avut de judecat dosarul nr. 519/336/2018. Astăzi, la Judecătoria Vișeu de Sus s-a dat sentința în această speță.

Prin sentința penală nr. 441/22.05.2019, inculpatul Ilie Cornel Gherlan a fost condamnat la 7 luni de închisoare. A primit 6 luni pentru lovire sau alte violențe, 3 luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, pedepse care au fost contopite în pedeapsa cea mai grea, de 6 luni închisoare, la care s-a adaugat sporul obligatoriu de o lună închisoare.

Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului şi implicit a pedepsei accesorii, sens în care a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. respecta Pe durata acestui termen, Gherlan are de respectat următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta • să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa • să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile • să comunice schimbarea locului de muncă • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Instanța îl obligă pe inculpatul Gerlan Cornel Ilie să urmeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Maramureş sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. De asemenea, îl obligă ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în domeniul serviciilor publice (întreţinere locuri de agrement, parcuri şi drumuri, salubrizarea localităţii, activităţi în folosul unităţilor şcolare, educative sau socio-culturale) în cadrul Primăriei oraşului Borşa.

Cel supranumit Colț Alb e obligat de instanță să achite către partea civilă Spitalul de Recuperare Borşa 398,23 lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de asistenţa medicală acordată persoanei vătămate, și 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Fiind vorba de instanța de fond, sentința e dată cu  drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei.  Chiar și așa, tot sperăm măcar la o învățătură de minte și la îndreptarea păcătosului.

 

Lasă un comentariu