O nouă ediție a evenimentului „Cu Iia pe bicicletă” va avea loc în Baia Mare - 9 ore în urmă
Zeci de mașini trase pe dreapta în două ore într-o nouă acțiune tip Blocada - 10 ore în urmă
De la libertate la restricții – un exercițiu de pedagogie cu elevi și deținuți - 12 ore în urmă
România face front comun pentru reconstrucția Ucrainei - 13 ore în urmă
România pornește producția de drone militare la Brașov - 14 ore în urmă
Borşa găzduieşte Snow Maker Days, un eveniment de referință pentru industria zăpezii artificiale - 14 ore în urmă
Unii n-au măsură: conduc și beți, și cu permisul suspendat - 15 ore în urmă
Ethnologica Film Fest Baia Mare – singurul festival de scurtmetraj etnografic din România – și-a desemnat câștigătorii - 16 ore în urmă
Actualizare: Tragedie în Baia Mare – Bărbatul care a căzut în gol de la etajul 7 a murit la spital - 17 ore în urmă
USR-Partidul cu președinți sezonieri și alegeri perpetue - 17 ore în urmă
CCR blochează majorarea pensiilor militare
Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea care prevedea actualizarea pensiilor militare în funcție de solda de grad sau salariul de funcție, generând nemulțumiri profunde în rândul rezerviștilor și al personalului din structurile de apărare.
Decizia CCR și motivele invocate
În ședința din 11 martie 2025, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Legea pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituțională în ansamblul său. Curtea a reținut că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii, încalcă prevederile art. 16 alin. (1) din Constituție, care garantează egalitatea în drepturi. De asemenea, Avocatul Poporului a argumentat că legea nu prevedea sursele de finanțare necesare pentru acoperirea impactului bugetar estimat la 370 de milioane de lei lunar, ceea ce contravine art. 138 alin. (5) din Constituție privind aprobarea cheltuielilor bugetare.
Reacția rezerviștilor și a sindicatelor
Decizia CCR a stârnit reacții vehemente din partea rezerviștilor și a sindicatelor din domeniul apărării. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a organizat proteste în fața sediului CCR, solicitând un regim juridic echitabil al pensiilor militare de stat și implicarea factorilor politici în adoptarea unor măsuri legislative care să prioritizeze preocupările pentru întărirea capacității de apărare și securitate națională.
De asemenea, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a susținut că actualizarea pensiilor militare în raport cu salariul de grad este un act de normalitate și a cerut Parlamentului să adopte măsuri legislative care să asigure predictibilitatea în salarizare, carieră și pensionare pentru angajații din structurile de apărare.
Implicații asupra fondurilor europene
Blocarea legii de modificare a pensiilor militare are și implicații asupra fondurilor europene. Potrivit Economedia, legea pensiilor militare este una dintre cauzele care blochează plata sumelor din cererea 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de alte jaloane neîndeplinite de România.
Vasile Petrovan